Kinderboerderij Scheutbospark opent eind mei

© Beliris
| Het Natuurhuis voor de renovatie.

Molenbeek is binnenkort een hotspot rijker. Tegen het einde van de maand opent aan de Ninoofsesteenweg aan de rand van het Scheutbospark een kinderboerderij met educatief centrum voor kinderen.

Het gaat om een oude hoeve aan het einde van de drukke Ninoofsesteenweg, op nog geen kilometer van het Weststation. De hoeve is omgebouwd tot Natuurhuis, met onder andere ruimte voor ateliers, exposities, lezingen of andere bijeenkomsten. Natuurverenigingen kunnen van daaruit met kinderen vertrekken op excursie door het Scheutbospark, aan de achterkant van het gebouw.

Op de binnenplaats werden stallen gebouwd voor de kinderboerderij. Daar komen kleine dieren zoals konijnen, kippen, geiten of schapen. Daarnaast komt er ook een boomgaard, een moestuin en een ambachtelijk bakhuis waar kinderen brood kunnen bakken. Ook maakte de gemeente een budget vrij bij Brusselfonds Beliris om een gezinswoning te bouwen voor de boer die de kinderboerderij zal beheren. Op dit moment zoekt de gemeente nog een geschikte persoon om die functie op zich te nemen.

In het Natuurhuis kunnen natuurverenigingen met schoolklassen en kinderen de natuur in trekken. “Lagere scholen kunnen vanuit daar in het Scheutbospark insecten identificeren of amfibieën zoeken," zegt schepen voor Stadsontwikkeling Jan Gypers (Open VLD). "Ik vind het belangrijk dat kinderen op die manier in aanraking komen met beroepen waar ze anders misschien nooit van zouden hebben gehoord, zoals ornitholoog of bioloog."

Van museum naar natuurhuis

De plannen om die hoeve open te stellen voor publiek dateren al van 2000. Aanvankelijk zou er een natuurmuseum komen, maar die plannen werden bijgesteld. Het zou een Natuurhuis worden, een plek waar natuurverenigingen terecht kunnen voor vergaderingen en lezingen en excursies met schoolklassen.

In 2006 kwam het project bij schepen Jan Gypers (Open VLD) terecht. In 2012 heeft hij met de nieuwe meerderheid het naastgelegen terrein aan het gebied toegevoegd. Samen beslaat het terrein nu 900 vierkante meter. Er werd ook een extra budget vrijgemaakt bij Beliris voor de bouw van de eengezinswoning voor de boer. In 2016 werd begonnen met de renovatie en de bouw, via het budget van de gemeente en het fonds Brusselfonds Beliris. Op 31 mei zou het Natuurhuis worden normaal gesproken worden ingehuldigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?