Kinderverzorgers voeren actie voor betere verloning: 'Wij doen meer dan pampers verversen'

© Belga - BRUZZ
16/05/2021
Updated: 16/05/2021 17.04u

Op 14 locaties in Vlaanderen en Brussel verzamelden kinderverzorgers zondag om meer respect en een betere verloning te vragen. "Wij doen meer dan pampers verversen," zegt organisator Skye Bertieaux. De sector is tijdens de coronacrisis te vaak vergeten, vinden de kinderverzorgers, die daarom rond de middag het lied 'What about us' van P!nk zongen.

De actievoerders zongen het protestlied om vijf voor twaalf 'omdat we al jaren het gevoel hebben dat we niet gehoord worden door het beleid', legt Bertieaux uit.

In heel Vlaanderen en in Brussel komen groepen van enkele tientallen kinderverzorgers samen, meestal in groepen van een 50-tal demonstranten. Maar het Martelaarsplein in Brussel wordt in twee gedeeld, waardoor een 90-tal personen onder de geldende maatregelen kan deelnemen aan de actie.

'Onevenwichtige verantwoordelijkheid'

De kinderverzorgers vragen in eerste instantie voor een betere verdeling van het aantal kinderen per verzorger. Die ratio ligt nu op een begeleider per negen baby's of peuters, een onevenwichtige verantwoordelijkheid, klinkt het. Maar ook pleiten ze voor een algehele verbetering van het statuut en een aantrekkelijker loon.

De actie vond plaats op veertien locaties: in grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent. Maar ook in kleinere steden als Aalst, Brugge, Leopoldsburg, Leuven, Lokeren, Ninove, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Leopoldsburg en Turnhout.

Minister Beke toont begrip voor acties

Vlaams Minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zondag begrip voor de protestacties van kinderverzorgers. "We hebben veel begrip voor de acties", reageert de minister, "maar we hebben voor hen gestreden en we blijven dat absoluut doen."

De ongelijke financiering voor kinderopvang zorgt ervoor dat de kwaliteit niet overal gegarandeerd is, klonk het tijdens protestacties in veertien steden in Vlaanderen en Brussel. Dat per verzorger zowat negen baby's en peuters moeten worden opgevangen, is dan weer te zwaar.

10 procent extra plaatsen in Brussel

Een verbetering van het statuut, de waardering en de verloning moeten ervoor zorgen dat meer werkzoekenden voor de job kiezen. Beke verwijst zondag naar het sociaal akkoord (VIA6) dat een hogere verloning vooropstelt. In dat akkoord zijn ook 430 bijkomende voltijdse equivalenten in de private kinderopvang vooropgesteld en 123 in de publieke kinderopvang.

De Vlaamse regering wil de komende jaren meer dan 30,8 miljoen euro vrijmaken voor een meerjareninvestering in kinderopvang. Met die investering moeten er tegen het einde van de legislatuur minstens 2.962 plaatsen met een subsidie voor inkomenstarief bijkomen in kinderdagverblijven of bij onthaalouders. Daarbij krijgt de problematiek van lange wachtlijsten in grootsteden als Brussel, Gent en Antwerpen bijkomende aandacht met respectievelijk 10, 5 en 15 procent extra plaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni