Klacht luchtvervuiling: Fremault wijst op klimaatplan en lage-emissiezone

© ITU Pictures/Flickr

"Ik hoor en begrijp de ongerustheid van de Brusselse burgers wat de luchtkwaliteit betreft. (...) De verbetering van de luchtkwaliteit is een essentiële uitdaging voor de gezondheid van de Brusselaars." Dat zegt milieuminister Céline Fremault (CDH) in een reactie op de klacht van vijf Brusselaars tegen het gewest omwille van de luchtvervuiling. Ze verwijst naar de goedkeuring in juni van het Lucht-Klimaat- Energieplan en de permanente gewestelijke lage-emissiezone vanaf januari 2018.

In het Brussels gewest is de luchtverontreiniging hoofdzakelijk aan de uitstoot van gebouwen en voertuigen te wijten. Sinds haar aantreden in juli 2014 heeft minister Céline Fremault actief gewerkt aan deze twee pijlers met het oog op het verbeteren van de luchtkwaliteit, stelt ze in een mededeling.

Wat de gebouwen betreft werd het premiestelsel versterkt en de groene lening uitgebreid. Wat het vervoer betreft, heeft de regering het licht op groen gezet voor een gewestelijke permanente lage-emisisiezone.

"Voor mijn aantreden was er sprake van plaatselijke of onregelmatige lage-emissiezones. Onder mijn impuls heeft de regering beslist om een permanente lage-emissiezone over het hele grondgebied van de 19 Brusselse gemeenten goed te keuren", aldus Fremault. Door deze maatregel zal de luchtkwaliteit snel kunnen verbeteren. Men moet echter wel begrijpen dat de invoering ervan een beetje tijd kost", voegt ze eraan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?