Klacht na racistische incidenten bij Brusselse brandweer

© RTBF
| De brandweerhelm van het slachtoffer werd beklad met beledigende woorden
Updated: 29-10-2019 - 13:47

Een rekruut van de Brusselse brandweerdienst heeft een klacht ingediend wegens racisme. Zijn helm werd beklad met woorden als “aap”, “keer terug naar Molenbeek” en “Arabier”. Ook werden een stuk hesp en een blikje bier in zijn persoonlijke locker geplaatst.

Vorige week vrijdag vond een van de nieuwe rekruten nog in opleiding bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH), bij het betreden van het lokaal waar het werkmateriaal geborgen wordt, zijn helm beklad met talloze racistische uitspraken. Woorden als “Aap”, “Keer terug naar Molenbeek”, of nog “Arabier” en "hoer" staan er geschreven met een permanente stift.

Dinsdagvoormiddag werd nogmaals een incident gemeld bij dezelfde dienst. Een stuk hesp en een blikje bier werden in de persoonlijke locker van dezelfde rekruut geplaatst. De incidenten werden doorgespeeld aan de collega’s van de RTBF, en worden bevestigd door de woordvoerder van de DBDMH Walter Derieuw.

'Mogelijk ontslag'

"Los van het gerechtelijk onderzoek hebben we ook een interne disciplinaire procedure opgestart", zegt brandweerwoordvoerder Derieuw aan BRUZZ. "Die procedure kan leiden tot het ontslag van de betrokken werknemer."

Het slachtoffer wordt intussen ondersteund door een vertrouwenspersoon binnen de brandweer. "Hij krijgt de nodige steun", verzekert Derieuw.

'Alleenstaand geval'

Derieuw betreurt de incidenten en benadrukt dat dit de eerste keer is dat zoiets gebeurt bij de Brusselse brandweer. "Er zijn nog geen andere incidenten geweest. Dit is gelukkig een alleenstaand geval", aldus de woordvoerder.

"De Brusselse brandweer is een kleine weerspiegeling van de Brusselse maatschappij", aldus Derieuw nog. "Er zijn Vlamingen, Franstaligen, mensen van allochtone origine. Er is een goede culturele diversiteit binnen de brandweer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?