Klacht over heling tegen AfricaMuseum in Tervuren

AfricaMuseum in Tervuren
© Didier Lebrun
| De klacht heeft betrekking op een Luba-masker, dat tijdens de plundering van een Congolees dorp in 1896 gestolen zou zijn.
© Didier Lebrun
| De klacht heeft betrekking op een Luba-masker, dat tijdens de plundering van een Congolees dorp in 1896 gestolen zou zijn.

Een groep advocaten, juristen, universitairen en activisten heeft donderdag een klacht ingediend tegen het museum voor Midden-Afrika in Tervuren, voor heling van een gestolen goed. De klacht heeft betrekking op een Luba-masker, dat tijdens de plundering van een Congolees dorp in 1896 gestolen zou zijn.

De klacht, die werd ingediend bij de procureur des Konings in Brussel, omvat ook het veilinghuis Ferraton in Brussel. Dat wordt opgeroepen om de vrijdag geplande veiling van manuscripten van officier Albert Lapière te schrappen. In die manuscripten zou niet alleen de heling bewezen worden, maar zou het ook gaan over misdaden, moorden, foltering en plunderingen.

De klagers merken op dat het museum in Tervuren in het verleden in het bezit was van de geschriften, en dat het voor het gerecht moeilijker zou worden ze te consulteren indien ze in privéhanden terechtkomen. De indieners van de klacht zullen vrijdag naar het veilinghuis trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?