Kleurenmaskers verraden medische toestand van gedetineerden in Sint-Gillis

© PhotoNews
| Gevangenis van Sint-Gillis.

Gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis die in medische isolatie zitten of zaten, krijgen een mondmasker van een ander kleurtje dan gevangenen die gezond zijn. Het Internationaal Observatorium van Gevangenissen (IOP) stelt die werkwijze aan de kaak. "Het is een schending van het medisch beroepsgeheim."

De directie van de gevangenis in Sint-Gillis, waar gedetineerden in voorhechtenis verblijven, deelt naargelang de medische situatie van de gevangenen een ander mondmasker uit. Wie besmet was met het coronavirus, krijgt een ander kleurtje dan iemand die genezen is verklaard. Gezonde gedetineerden krijgen nog een andere kleur, net als nieuwkomers en personeel.

"Op die manier wordt ongelijkheid in de gevangenis versterkt", schrijft het IOP in een rapport waarover de krant La Capitale bericht. "De gekleurde maskers zorgen voor een extra stigma en zijn bovendien een inbreuk op het medisch beroepsgeheim. Bovendien is het beleid van mondmaskers heel onduidelijk."

Logistiek gevolg

Bronnen binnen de Brusselse toezichtsraad voor gevangenissen bevestigen de informatie aan onze redactie. Uit het wekelijks overleg met de directie blijkt bovendien dat het mondmaskerbeleid onduidelijk is. Volgens federale richtlijnen moeten gevangenen en cipiers een masker dragen, maar vooral cipiers zouden de verplichting naast zich neerleggen.

In een reactie zegt de directie van de gevangenis dat het niet gaat om een kleurencode. De mondmaskers werden in meerdere loten en op verschillende tijdstippen geleverd. In de eerste batch zaten bijvoorbeeld gele maskers. Die gingen naar de gedetineerden die werken in het restaurant. "Van discriminatie is dus geen sprake", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?