Klimaatactivist ketent zich vast aan Manneken Pis om klimaatbeleid aan te klagen

© Extinction Rebellion via Facebook

Wouter Mouton, een activist van Extinction Rebellion, heeft zicht donderdag vastgeketend aan Manneken Pis. Daarmee wou hij het klimaatbeleid aanklagen.

Manneken Pis met een masker van het gezicht van premier Alexander De Croo, een spandoek met de tekst "we verpesten onze toekomst" en een activist vastgeketend aan het standbeeld: deze actie van Extinction Rebellion herinnerde eraan dat Alexander De Croo op de laatste klimaattop in Glasgow krachtige woorden had gesproken, een overtuiging "die moet worden toegejuicht", maar de beweging wilde ook getuigen van de ontgoocheling over het gebrek aan concrete actie om iets aan het klimaat te doen, ondanks de "mooie woorden" van politieke leiders.

Mouton verwees onder andere naar de World Overshoot Day, die op 28 juli viel. Op die datum, halverwege het jaar, waren alle hulpbronnen die de planeet in een jaar kan genereren, al volledig verbruikt. "Wat verontrustend is, is dat deze dag elke keer vroeger valt. Trouwens, we hebben ook een Overshoot Day voor Belgiƫ. Die viel dit jaar in maart. Dit betekent dat de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Belg meer dan vier keer groter is dan wat aanvaardbaar is met de beschikbare hulpbronnen," verklaarde Mouton.

Het is niet de eerste keer dat Mouton actie voert tegen het huidige klimaatbeleid. Op het einde van de Ronde van Vlaanderen dit jaar wandelde hij achter Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar over de finishstreep. Op zijn t-shirt stond: "Climate justice now". Ook ritste hij zich vast aan de doelpaal tijdens de finale van de Beker van Belgiƫ. Opnieuw droeg hij een t-shirt met de woorden: "Geen voetbal op een dode planeet".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?