© DVLKO | Activisten protesteerden tegen het EACOP-project, de aanleg van een nieuwe oliepijplijn in Oeganda en Tanzania.

Klimaatactivisten voeren actie voor Total-zetel tegen pijplijn in Oeganda en Tanzania

© Belga
25/11/2023

Actievoerders van Totalement Down en Extinction Rebellion hebben actie gevoerd voor de hoofdzetel van Total Energies, op de Anspachlaan. Ze protesteerden er tegen het EACOP-project, de aanleg van een nieuwe oliepijplijn in Oeganda en Tanzania. Volgens de manifestanten betekent de pijplijn een aanslag op het klimaat. Met hun actie willen ze Amundi, Marsh en Standard Bank overtuigen het project niet te financieren.

"EACOP is een olieproject dat TotalEnergies van plan is op te starten in Oeganda en Tanzania en dat, als het doorgaat, de grootste verwarmde pijpleiding zou zijn die ooit is aangelegd", zegt Elliot, activist bij Extinction Rebellion. "Ngo's, wetenschappers en lokale en internationale verenigingen waarschuwen al jaren voor de schadelijke gevolgen van dit project voor mens en milieu."

"Niet alleen brengt EACOP meer dan 2000 vierkante kilometer natuurgebied in gevaar, als het eenmaal klaar is, zou er tot 34,3 miljoen ton CO2 per jaar vrijkomen, wat aanzienlijk meer is dan de huidige uitstoot van Oeganda en Tanzania samen", gaat de actievoerder verder.

"Bovendien heeft het al gevolgen gehad voor de huizen en eigendommen van meer dan 100.000 mensen. Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan de kolonialistische en ecocidale strategie van TotalEnergies."

De financiering van het EACOP-project is nu in gevaar door de #StopEACOP-campagne die wordt gesteund door activisten over de hele wereld, aldus de actievoerders. "Volgens Le Monde hebben 26 banken en 23 verzekeraars ermee ingestemd het project, dat naar schatting 9,8 miljard euro gaat kosten, niet te financieren of te verzekeren. Maar een aantal grote spelers steunen het project nog steeds. Met deze artistieke actie dringen we er bij Amundi, Marsh en Standard Bank op aan om de destructieve 'koolstofbom' van TotalEnergies niet langer te steunen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, extinction rebellion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie