wetstraat BRUZZ 1529

Klimaatactivisten willen zondag Wetstraat afzetten

VT
© BRUZZ
23/01/2019
Updated: 23/01/2019 17.38u

Zondag willen actievoerders van Act for Climate Justice de Wetstraat afzetten om er krijttekeningen te maken. Daarbij willen ze ook de neutrale zone in de Wetstraat rond het kantoor van de premier betreden, maar dat is wettelijk verboden.

Naast de tweede klimaatmars vindt er zondag dus ook een actie in de Wetstraat plaats.

“De deelnemers zullen met krijt opschrijven wat er volgens hen moet opgenomen worden in een nieuwe klimaatwet. Er zijn al 6.000 geïnteresseerden,” zegt Damien Charles van Act for Climate Justice. De actievoerders willen ook de neutrale zone aan de nummer 16, het kantoor van premier Charles Michel (MR) in de Wetstraat, betreden.

“We rekenen op de macht van het getal en hopen dat de politie de actie zal tolereren.” Op de website van de vereniging staat er wel dat deelnemers zich bewust moeten zijn van een “arrestatiekans.”

De politie van zone Brussel-Hoofdstad/Elsene laat weten dat er geen officiële toelating aangevraagd werd voor de actie. "Afhankelijk van wat er ter plaatse gebeurt, zullen we de actie gedogen," zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere aan BRUZZ. "De neutrale zone betreden is in elk geval onwettig, en dat zullen we niet toestaan."

Drukbezette agenda

De politie heeft deze week de handen vol met twee klimaatbetogingen, want donderdag komen de scholieren opnieuw op straat en zondag vindt de klimaatmars plaats.

"We hebben sinds december al elk weekend betogingen gehad, denk maar aan de gele hesjes. Dat vraagt best veel van ons, ook omdat een deel van het personeel tijdens de week vrijgemaakt is om aanwezig te zijn bij het proces rond de aanslag op het Joods Museum," aldus Van de Keere nog.

Om de betogers allemaal tijdig ter plekke te krijgen, beloofden vervoersmaatschappijen NMBS en MIVB extra treinen en metro's in te zetten.

Bekijk ook de reportage van BRUZZ tv:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Act for Climate Justice , Wetstraat , klimaatbetoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni