Klimaatakkoord gevloerd 'door communautaire agenda N-VA'

Het klimaatakkoord tussen de gewesten is gevloerd door de communautaire agenda van de N-VA. Dat zegt voorzitster van de Nationale Klimaatcommissie en Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). 

De impasse rond het mislukte intra-Belgische klimaatakkoord lijkt compleet. Van onderhandelingen is voorlopig geen sprake en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Alle regeringen wijzen naar mekaar. Hier en daar ziet men zelfs de deadline van Parijs al niet meer lukken. 

Volgens Fremault is het klimaatakkoord verworpen op Vlaams en federaal niveau "door de communautaire agenda van de N-VA."

"Wij moeten vaststellen dat zelfs inzake klimaat, de nationalistische partij beslist heeft om warm en koud te blazen", aldus de Brusselse minister. "Dit is des te pardoxaler wanneer we weten dat het noorden van het land geografisch gezien het voor de klimaatverandering kwetsbaarste deel van het grondgebied is."

Het initiatief nemen is Fremault niet van plan, zelfs al is ze voorzitster van de Nationale Klimaatcommissie. "We zien niet in waarom wij nu stappen zouden moeten zetten. Zij hebben het akkoord opgebroken, dat zij maar met een initiatief komen", klinkt het op haar kabinet. "Maar geen van de twee komt met een geloofwaardig en evenwichtig alternatief."

Op dit moment gebeurt er dus helemaal niets, klinkt het nog categoriek bij Fremault. "Er zijn geen onderhandelingen bezig en er zitten ook geen experten samen", aldus haar woordvoerder. "De kaarten zijn opnieuw geschud, we moeten iedereen minstens even laten verteren wat er gebeurd is. Nu gewoon meteen opnieuw aan tafel gaan zitten, zo werkt het niet."

Federaal: 'Nog geen akkoord'
Ondertussen houdt federaal minister Marie-Christine Marghem (MR) de lijn van premier Michel aan dat er simpelweg nog geen akkoord was, maar slechts een voorstel tot akkoord. "De onderhandelingen zetten zich voort in een constructieve sfeer", klinkt het vrijdag bij haar.

Niet alleen in Brussel, maar ook in Vlaanderen zien ze dat toch even anders. "Wij hebben er akte van genomen dat de federale regering nieuwe onderhandelingen wil", klonk het vrijdagmiddag bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), wiens regering het mandaat van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft "bevestigd".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?