Klimaatmanifestanten kamperen aan het Troonplein en eisen een herziening artikel grondwet 7bis.

| De betogers hebben een doek over het ruiterstandbeeld van koning Leopold II gegooid.

Klimaatkampeerders voeren hele dag actie aan Troonplein

SN, TD
© BRUZZ - Chris Verhaeghe
25/03/2019
Updated: 25/03/2019 13.27u

Een vijftigtal klimaatbetogers bezet feestelijk het Troonplein. Ze willen blijven kamperen tot de politiek de grondwet herziet voor een nieuwe klimaatwet. Vanavond om 18 uur willen ze opnieuw betogen. "We rekenen op duizend man."

Ze zitten nog half verkleumd, dekentje omgeklemd, een chocoladebroodje te eten. Er wordt koffie verdeeld, muziek schalt uit de boxen. Sommigen slapen nog uit in de tenten. Want koud was het, deze nacht. “We hebben maar drie uur geslapen of zo,” zegt Aster, die houtbewerking studeert in Brussel.

Ze zijn nu met een goeie honderd, maar er stroomt nog volk toe. Mensen dansen, zingen, scanderen. Ook Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor de Vluchtelingen komt kijken. “Ik ben een pull komen brengen voor een vriendin. En ik kom kijken of wij die tenten niet kunnen recupereren,” grapt hij.

De activisten hebben het rond 13.00 uur niet al te druk (© Belga video)

Even opgepakt

Gisteren wilden de klimaatbetogers de neutrale zone bezetten, maar kampeerden uiteindelijk aan Kunst-Wet. “De politie was zwaar bewapend, met traangas en al, maar ze hebben ons wel laten kamperen,” zegt Aster.

Een twintigtal betogers werd gisterenavond wel even opgepakt, zo meldt de Brusselse politie. “Omdat ze het verkeer hinderden aan het kruispunt aan Kunst-Wet,” zegt woordvoerder Ilse Van de Keere. “Maar dat was zeer kort. Na identificatie werden ze vrijgelaten.”

Van de jeugdbeweging naar Kunst-Wet

Maandagochtend vroeg zijn ze verhuisd naar het Troonplein, aan de achterkant van het Koninklijk Paleis. Spandoeken worden opgehangen, het standbeeld van Leopold II wordt voor de gelegenheid verborgen onder een roze fleecedekentje.

Een Gentse student Industrieel ingenieur is ook blijven slapen. “We waren op weekend met de jeugdbeweging. En dan zijn we ineens doorgetrokken naar deze actie, met een deel van de groep. Er waren zelf een paar meisjes van 13 jaar bij. Maar die zijn ondertussen weer naar school vertrokken.”

190325 Koffie op klimaatbetoging

Vanavond opnieuw verzamelen

“Goed nieuws,” roepen voortrekkers van milieuorganisatie Greenpeace door een megafoon. “Premier Charles Michel (MR) heeft op de RTBF-radio gezegd dat de MR het bewuste artikel van de grondwet eventueel wil herzien. Vóór onze actie was zijn partij daar nog tegen.” De betogers willen dat de grondwet veranderd wordt, zodat een klimaatwet in voege kan treden.

Het moedigt de actievoerders aan om te blijven doorzetten. “We nodigen alle mensen die in de buurt werken uit om bij ons hun boterhammen te komen opeten. En vanavond voeren we op het Troonplein opnieuw actie. We rekenen op duizend man.”

Pierre, die Industrieel ingenieur studeert in Brussel, is kritisch. “’De premier overweegt eventueel om het artikel misschien te herbekijken.’ Da’s nog veel te onduidelijk. Daar ben ik echt niet tevreden mee. We blijven betogen tot er écht dingen bewegen.”

190325 Mehdi Kassou bij klimaatbetoging

| Ook Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor de Vluchtelingen steunt de actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , klimaabetoging , klimaatwet , students for climate , Greenpeace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni