20.000 deelnemers aan klimaatmars in Brussel: ‘Elke tiende van een graad telt’

03/12/2023
Updated: 04/12/2023 10.38u

Aan het Brusselse Noordstation is rond 13.15 uur de Klimaatmars van start gegaan, waarbij duizenden deelnemers in de straten van Brussel samenkomen om actie te eisen tegen de klimaatverandering. De Klimaatmars vindt plaats tegen de achtergrond van de VN-klimaattop COP28 in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

De mars wordt naar goede gewoonte georganiseerd door de Klimaatcoalitie, een coalitie van honderd ngo's, vakbonden en burgerbewegingen. Dit jaar zakte er volgens de politie zo'n 20.000 betogers naar Brussel af. De organisatie zelf spreekt van 25.000 deelnemers.

Afspraak was om 12.15 uur aan de Pol Bury-fontein nabij het Brusselse Noordstation. Van daaruit zijn de deelnemers omstreeks 13.15 uur vertrokken langs de Kruidtuinlaan, Madou, Kunst-Wet en de Wetstraat om uiteindelijk te eindigen onder de boog van het Jubelpark. Daar zullen nog speeches en muziekoptredens volgen tot 18 uur.

COP 28

Deze editie springt vooral één belangrijke boodschap in de kijken: "elke tiende van een graad telt", aldus de Klimaatcoalitie. Volgens de coalitie moet er een einde komen aan het "gerommel in de marge".

In de eerste negen maanden van 2023 lag de gemiddelde temperatuur op onze planeet 1,4 graad Celsius hoger dan in de jaren 1850-1900. Dat is minder dan de 1,5 graad Celsius-bovengrens, zoals afgesproken in klimaatakkoord van Parijs van 2015. Volgens de Klimaatcoalitie is elke tiende graad opwarming dan ook cruciaal om de gevolgen van de klimaatopwarming binnen de perken te houden, dit op vlak van mensenrechten, energiebevoorrading, voedselproductie, biodiversiteit en meer.

"De dramatische gevolgen van de klimaatcrisis zie je overal ter wereld, maar ook bij ons zoals de afgelopen weken in de Westhoek", stelt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. "De VN-klimaattop COP 28 moet ervoor zorgen dat de wereldleiders hun klimaatengagement nu ook echt waarmaken." "We eisen dat België en Europa eindelijk werk maken van een grondige isolatie van onze woningen, meer en beter openbaar vervoer, minder vervuiling, betere luchtkwaliteit, meer natuur en de verduurzaming van onze industrie", zegt ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni