Global strike for future, de laatste klimaatmars van Youth for Climate op 24 mei 2019
© PhotoNews | Global strike for future, klimaatmars van Youth for Climate op 24 mei 2019 (archiefbeeld).

Klimaatspijbelaars komen vrijdag op straat voor oceanen

© Belga
06/02/2020

De klimaatspijbelaars van Youth for Climate zijn na een lange afwezigheid back in business. Met een mars van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid vragen ze aandacht voor de problematische toestand van de oceanen en de sterke link met klimaatverandering.

De nieuwe spijbelactie kadert in de "Internationale week van de Oceanen" die vrijdag 7 februari eindigt. Voor Youth for Climate is het de eerste klimaatmars sinds de organisatie besliste om specifieker rond bepaalde thema's te gaan werken.

"Het blijft een vrij klassieke mars, aangezien we nog altijd met zoveel mogelijk jongeren op straat komen, er megafoons zijn en we muziek zullen afspelen. Maar er zijn ook nieuwe dingen. Er komt een percussiegroep trommelen, er zijn enkele randevenementen en Greenpeace zal met smeltende ijspinguïns meelopen", vertelt klimaatspijbelaar Lola Segers.

Opkomst afwachten

Er wordt vrijdag om 13.30 uur verzameld aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal. Van daaruit trekt de mars naar het eindpunt Brussel-Zuid. Of er een grote opkomst zal zijn, is afwachten. Zeker nu Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag het spijbelen voor de mars nogmaals expliciet veroordeelde.

De Grootouders van Klimaat blijven ondanks Weyts' waarschuwing achter de klimaatjongeren staan. "De echte spijbelaars zijn de Vlaamse ministers. Zij slaan de waarschuwingen van de klimaatwetenschappers in de wind en remmen het Europees klimaatbeleid af", stellen de grootouders, die vrijdag opnieuw present tekenen voor de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Milieu, Greenpeace, Youth For Climate

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie