Weyts wil strenger optreden tegen klimaatjongeren die vrijdag spijbelen

24 oktober 2019: manifestatie "Schoolstrike for a better future", een initiatief van Youth For Climate 24 oktober 2019: manifestatie "Schoolstrike for a better future", een initiatief van Youth For Climate
© PhotoNews
| 24 oktober 2019: manifestatie "Schoolstrike for a better future", een initiatief van klimaatbeweging Youth For Climate.
© PhotoNews
| 24 oktober 2019: manifestatie "Schoolstrike for a better future", een initiatief van klimaatbeweging Youth For Climate.

De klimaatjongeren van Youth For Climate zijn terug van weggeweest en trekken deze vrijdag opnieuw de straat op om aandacht te vragen voor de opwarming van onze planeet. Maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil strenger gaan optreden tegen leerlingen die spijbelen om te gaan betogen en heeft scholen daar ook op aangesproken. “Spijbelen is spijbelen, en daar kan je geen oogje voor dicht knijpen.”

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene verwacht dat zo’n 3.000 klimaatspijbelaars deze vrijdag om 13u30 verzamelen zullen blazen aan het Centraal Station. Met een mars richting het Zuidstation willen ze aandacht vragen voor de klimaatopwarming, meer bepaald voor het effect ervan op de dierenpopulatie in de oceanen. Daarmee wil de beweging een orgelpunt plaatsen op de Europese week van de oceaan.

Er zullen volgens Adelaïde Charlier, een van de initiatiefnemers, een pak minder jongeren de school links laten liggen om hun klimaatstem te laten horen. “Dat is omdat we steeds vaker in de klassen zelf aan sensibilisering doen. Maar wees gerust, de protesten zullen blijven komen zo lang de politiek niet tot inkeer komt. We zijn volop plannen aan het bedenken.”

‘Regels gelden voor iedereen’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet opgezet met de nieuwe actie. “Spijbelen is spijbelen, en daar kan je geen oogje voor dichtknijpen”, zei hij woensdag in het Vlaams parlement.

De minister wijst erop dat hij de richtlijnen voor de scholen heeft verduidelijkt. “We kunnen niet met z’n allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken als het gaat over spijbelen. Het moet duidelijk zijn dat regels gelden voor iedereen en in elk geval, los van politieke of andere motieven. Scholen kunnen de ‘afwezigheid om persoonlijke redenen’ enkel en alleen inroepen in strikt uitzonderlijke en individuele gevallen. Het zogenaamde klimaatspijbelen kan daardoor dus nooit gedekt worden.”

Leerlingen die op 7 februari deelnemen, zullen als afwezig worden geregistreerd. Zijn partijgenoot Koen Daniëls die de minister met een schriftelijke vraag in het parlement over de kwestie interpelleerde, wil dat ook de zorgsector die redenering volgt. “Ik vraag aan huisartsen om geen doktersattesten te schrijven voor klimaatspijbelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?