Klimaatspijbelaars stromen toe aan Europakruispunt

© TR

Op het Europakruispunt voor het Centraal station zijn een paar honderd klimaatspijbelaars samengekomen om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Onder hen ook leerlingen uit Brusselse scholen.

Rond 10.00 uur zijn er al zo'n honderd scholieren. Onder hen ook scholieren van het Brusselse Maria Boodschaplyceum, dat geen toestemming gaf voor het schoolverzuim. Leerlingen van de Pistacheschool in Schaarbeek mogen wel meelopen in de betoging.

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu.

De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid. "Er is geen planeet B," staat er te lezen op de spandoeken.

'Onderneem actie'

De scholieren eisen concrete acties van de regering. "Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan?", klinkt het. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?