21 februari 2019: klimaatspijbelaars in Brussel, voor de zevende donderdag op rij
© PhotoNews

Klimaatspijbelen wordt verplichte schooluitstap

TDN
© BRUZZ
14/03/2019

Is het schoolverzuim voor klimaat nog een twistpunt in het onderwijs? Het lijkt erop van niet. Vrijdag worden de rollen zelfs helemaal omgegooid. Verscheidene scholen organiseren zelf klimaatmarsen, waardoor de deelname in veel gevallen helemaal verplicht wordt.

Verschillende scholen verplichten hun leerlingen om vrijdag deel te nemen aan een ­klimaatmars. De ­onderwijskoepels juichen het toe en ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) ziet er geen probleem in, zo schrijft de krant De Standaard donderdag.

Extra-muros

"De ­minister heeft verduidelijkt dat een manifestatie of mars toegelaten is als buitenschoolse activiteit. Al mag het geen politieke manifestatie worden. Maar wij volgen dus gewoon de regels", zegt Nathalie Jennes, woordvoerder van GO!, de koepel van het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In Schooldirect, de nieuwsbrief van het ministerie van Onderwijs aan alle Vlaamse schooldirecties, maakte Crevits de regels nog eens duidelijk. "Deelname aan de manifestatie is een extra muros-activiteit, ­gekoppeld aan het pedagogische project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma."

School kan en mag verplichten

Niet alle ouders zijn daar gelukkig mee, omdat scholen mee zouden gaan in een politiek geïnspireerd boodschap. "Het klimaat is geen partijpolitiek, een klimaatmars hoeft dat ook niet te zijn', pareert Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

En wat met de leerlingen die niet willen meedoen? "In dit geval hebben de scholen het recht om de leerlingen te verplichten om deel te nemen. Dat kan wettelijk", aldus Crombez.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Youth For Climate, klimaatmars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie