Koel in de stad (4): lommerrijke parken in Brussel

Lommerrijke plekken, zoals hier in Sint-Agatha-Berchem. © Jasmijn Post / BRUZZ

Wordt de warmte je even te veel? BRUZZ helpt je in de zoektocht naar frissere oorden met de reeks 'Koel in de stad'. Aflevering vier: de lommerrijke parken in Brussel. Op wandel langs de schaduwrijkste paadjes en de meest verkwikkende bosvijvers.

Laarbeekbos

Het kleine, onbekende zusje van het Zoniënwoud ligt ingeklemd tussen het UZ Brussel en Groot-Bijgaarden, in de vallei van de Molenbeek. Wie met de bus tot Ganshoren-Sport rijdt, steekt eerst het spoor over en staat daarna algauw middenin de natuur: het Laarbeekbos.

Net als het Zoniënwoud is het Laarbeekbos een beschermd natuurgebied, waar natuurliefhebbers hun ogen en oren moeten openhouden voor bijzondere planten en vogels. Je waant je even helemaal buiten de stad op de wandelpaden die grotendeels in de schaduw liggen.

Dudenpark

trap dudenpark c bart dewaele
© Bart Dewaele
| Dudenpark

Je hebt liefhebbers van het park van Vorst, en fans van het Dudenpark. Dat eerste mag dan met zijn uitgestrekte grasvelden wel een paradijs zijn voor liefhebbers van sport en spel, het biedt weinig verkoeling in de zomer.

Het Dudenpark daarentegen, met zijn bospaadjes tussen de hoge naald- en loofbomen, doet dat wel. De bomen hullen de paden - en dus ook de wandelaars - bijna overal in de schaduw. Bovendien is het er heel stil. Daardoor vergeet je even het getoeter van auto’s op de nabijgelegen wegen. Waarom je erheen moet? De hoge bomen zorgen voor een aangename koelte, die zeldzaam is in Sint-Gillis en Vorst.

Tournay-Solvaypark

Dit kleine, maar fijne park staat bekend om zijn vochtige graslanden. Via houten bruggetjes kun je dit moerasachtige lapje groen doorkruisen, om aan de andere kant via een moestuin weer naar buiten te gaan. Of je kan natuurlijk eerst gaan zitten op één van de bankjes aan het water om er de kuifeend of de Siberische sterhyacint te spotten.

Het gebied ligt op de route van de Groene Wandeling. Sportievelingen die niet te veel last hebben van de hitte, kunnen besluiten verder te wandelen door de prachtige Woluwevallei.

Voor de moegewandelde reiziger bieden de terrassen van Canard Sauvage en Le Relais du Triporteur uitkomst. Beide restaurants bevinden zich op nog geen steenworp van het park op de Terhulpensesteenweg in Watermaal-Bosvoorde.

Rood Klooster

Het Rood Klooster bevindt zich in een uitloper van het Zoniënwoud. Het is niet alleen een prachtige plek om te wandelen, exposities te bezoeken of te spelen, het is er ook erg koel.

Rondom de visvijvers aan de achterzijde van het klooster staan bankjes in de schaduw waar je kunt zitten, maar nog leuker is het om op de oever van de vijvers te gaan zitten. Zo kunnen je benen lekker bungelen in het water. Ook dit is een beschermd natuurgebied, dus de oplettende natuurliefhebber zal hier ’s avonds vleermuizen over het water zien scheren, of het gekwaak van een zeldzame kikker ontwaren.

Wie aan de andere kant van het Rood Klooster de berg opgaat, komt uit op een hoger gelegen speeltuin met kabelbaan, waar met een beetje geluk een fris briesje waait. Verderop zijn er ook klimtoestellen onder de bomen, met bankjes in de schaduw. Waarom je erheen moet? Dit is zeker weten één van de mooiste plekken van het Brussels Gewest.

Wilderbos

Goed verscholen in de vaak vergeten gemeente Sint-Agatha-Berchem ligt het Wilderbos. De ingang van het park aan Scheutbosparkzijde zit goed verstopt achter een begraafplaats.

Een klein kronkelpaadje leidt naar een boomgaard waar bankjes staan. De bomen laten ’s avonds slechts een flintertje zon door. Hier komt bijna geen mens, en je kunt er rustig even uitrusten. De vele braamstruiken doen vermoeden dat het de moeite loont om in het najaar nog eens terug te keren.

In het midden van het kleine Wilderbos is een met groen bedekte vijver, die wat lager ligt. Onder de hoger gelegen brug sijpelt een beekje dat de lucht in het bos wat koeler maakt.

En wie verder wandelt, komt het Wilderbos uit bij GC De Kroon, waar je ook tijdens de zomermaanden op woensdag en vrijdag een glas kunt gaan in drinken in Dkantine. Waarom je erheen moet? Omdat het Wilderbos een leuke nieuwe ontdekking is.

Tuinen van de Bloemist / Sobieskipark

tuinen-vd-bloemist.jpg

In Laken, achter een hekwerk dat ‘s avond sluit, bevinden zich de Tuinen van de Bloemist. De tuinen, die eigendom zijn van de Koninklijke Stichting, werden ooit door Koning Leopold II gebruikt als plek om planten uit Congo aan het publiek te tonen. Vandaag worden ze beheerd door Leefmilieu Brussel, en staan er nog altijd zeldzame planten.

Middenin liggen vijvers waarin waterlelies bloeien. Hoewel je via de vlonders tot vlakbij het water kunt komen, is de echte verkoeling hogerop te vinden. In de bosstrook die de Tuinen van het Jan Sobieskipark scheidt, heerst een weldadige koelte. Ook hier staan bankjes voor een zomerse picknick. Van daar kun je eventueel verder wandelen naar het Atomium. Waarom je erheen moet? Volgens insiders is dit het mooiste park van Laken.

Overzicht lommerrijke parken

Vind de lommerrijke plekken in Brussel op onderstaande kaart:

Dit was de laatste aflevering van de reeks Koel in de Stad.

Koel in de stad

Buiten swingen de temperaturen de pan uit. Kruipt de hitte in je kleren en ben je op zoek naar verkoeling? BRUZZ geeft je elke dag een verfrissende tip.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?