Koerden betogen op Schumanplein tegen Turkse dreiging

© Chris Verhaeghe
| Een eerdere betoging van de Koerden (archiefbeeld).

De Koerdische gemeenschap heeft maandag op het Schumanplein in Brussel betoogd tegen het Turkse leger die de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië zijn binnengetrokken. Turkije wil daarmee de Koerdische milities uit Afrin verdrijven. De betogers eisen dat de Verenigde Naties (VN) optreden tegen de Turkse president Erdogan.

"We merken dat waar IS faalde, de Turkse staat maar al te graag dezelfde taak opneemt om het democratisch zelfbestuur van de Koerden kapot te maken. Dat toont met welke tegenstand de Koerden in het Midden-Oosten af te rekenen hebben", klinkt het bij een woordvoerder van de Koerdisch gemeenschap in België.

Bij de Turkse luchtaanvallen op de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) kwamen al acht burgers om. De 150-tal betogers droegen verschillende spandoeken waarop ze de Turkse president Erdogan veroordeelden als "dictator" en "moordenaar".

"We roepen de Verenigde Naties op om snel op te treden en veiligheidszones in te stellen om de mensenrechten van de Koerden te beschermen", aldus een woordvoerder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?