Koning beantwoordt bedelbrieven

© Koninklijk Paleis (via Twitter)
| Koning Filip en koningin Mathilde gaven om en bij de 150.000 euro uit.

Koning Filip heeft in 2018 aan ongeveer 750 Belgen een éénmalige financiële gift verleend van gemiddeld 200 euro per dossier. Jaarlijks komt dit bedrag neer op 150.000 euro. De financiële tussenkomsten zijn afkomstig van de vzw Hulpfonds van de Koningin. Dat is vernomen van het koninklijk paleis.

De dienst sociale zaken en rekwesten van het koninklijk paleis heeft vorig jaar 43.009 brieven ontvangen. Burgers schrijven het vorstenpaar om heel uiteenlopende redenen, brieven met heel persoonlijke verhalen tot een vraag om aandacht rond een project. Om de brieven te behandelen, wordt contact opgenomen met betrokken sociale diensten en wordt aan de briefschrijvers advies of raad gegeven.

Ze kunnen ook worden doorverwezen en begeleid naar een geschikte hulpinstelling voor onderzoek of behandeling van de situatie, aldus het paleis. Meer dan 5.000 brieven bevatten een specifieke hulpvraag. Van de circa 5.000 hulpvragen werden in 2018 ongeveer 750 dossiers beantwoord met een financiële tussenkomst onder de vorm van een éénmalige financiële gift, afkomstig van de vzw Hulpfonds van de Koningin.

Die cijfers zijn vrij constant. In 2016 kende koning Filip aan 769 Belgen een financiële gunst toe, in 2015 ging de koning in op bijna 520 zogenaamde 'bedelbrieven'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?