Koning Filip bezoekt schoolverlaters in Etterbeek: 'Ik had het ook moeilijk op school'

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Koning Filip heeft dinsdagnamiddag het pedagogisch atelier "Out of the box" in Etterbeek bezocht. Dat is een privé-initiatief van Diane Hennebert dat schoolverlaters tussen 15 en 19 jaar opvangt en hen een creatief pedagogisch project aanbiedt. De koning sprak zijn bewondering uit voor het initiatief en gaf openhartig aan de jongeren toe, dat hij het ook moeilijk had op school.

"Out of the box" bestaat vier jaar. De jongeren die er nu aan de slag zijn in het pedagogisch atelier toonden hun realisaties aan de koning. Dat ging van kostuums die ze ontworpen hadden tot zelfgeschreven gedichten die ze voordroegen. Ook lieten ze de koning een rapnummer horen dat ze opgenomen hadden. "Dat wil ik aan mijn kinderen laten horen" merkte de koning op na het beluisteren.

De jongeren hielden ook een praatje met de koning en het staatshoofd bleek zich heel goed te kunnen inleven in de problematiek waar de schooldrop-outs mee kampen. Hij sprak openhartig: "Als ik jong was, had ik het ook zeer zeer moeilijk op school. Ik voelde me slecht behandeld. Het was helemaal niet makkelijk voor mij. Er zijn verschillende types van intelligentie en de school lijkt maar voor één type gemaakt. Sommige kinderen zijn pas op latere leeftijd klaar voor die aanpak. Dat was mijn geval denk ik, maar deze plek is een uitzonderlijk cadeau voor jullie."

Initiatiefnemer en mecenas van "Out of the box" Diane Hennebert legt uit hoe het eraan toegaat in het herenhuis in Etterbeek. "De opvang in het tehuis duurt één jaar, daarna moeten de jongeren terug naar een echte school of leggen ze examens af voor een middenjury, of ze trekken naar het buitenland, of ze gaan naar de universiteit of beginnen aan een beroepsopleiding. Iedereen vertrekt hier met een project. De resultaten zijn verbluffend."

Ongedwongen gesprek

Het gesprek tussen de 30-tal vroege schoolverlaters die momenteel deelnemen aan het educatief project van "Out of the box" en de koning verliep ongedwongen. De koning stelde veel vragen: "Krijgen jullie hier weer zin in het leven? Wie weet er wat hij hierna wil doen? Leren jullie jullie zelf hier kennen?...", maar hij kreeg evenveel vragen terug.

Wat hij van sociale media vond bijvoorbeeld. De vraag overviel de vorst, maar hij gaf hen toch een les mee. "Als we de sociale media gebruiken om niet onszelf te tonen, maar iemand anders, als we willen indruk maken, moeten we die media een beetje wantrouwen. Daar moeten jullie voor opletten. Niemand is perfect, ook ik niet", aldus koning Filip.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?