Koning Filip herdenkt in Rwanda gesneuvelde Belgische VN-blauwhelmen

© Belga
07/04/2019
Updated: 07/04/2019 15.49u

Aan de Congreskolom in Brussel is zondag in aanwezigheid van koning Filip hulde gebracht aan de 252 Belgische soldaten die sinds 1945 gesneuveld zijn in verschillende misisies in het buitenland. Dit jaar stond de plechtigheid ook in het teken van de 25ste verjaardag van de dood van de tien Belgische VN-blauwhelmen die in 1994 werden vermoord in Rwanda, bij de start van de genocide.

Aan de Congreskolom werden alle 252 namen voorgelezen van de Belgische militairen die sinds 1945 omgekomen zijn. "Het is onze plicht en een eer om hen vandaag eer te brengen", klonk het. "In alle uithoeken van de wereld hebben zij blijk gegeven van moed, plichtbewustzijn en zelfverloochening. Ze zijn een voorbeeld voor de jeugd en een waarschuwing voor hun wapenbroeders die vandaag nog actief zijn in binnen- en buitenland. Momenteel nemen 1.063 Belgische militairen deel aan missies in binnen- en buitenland. Geen enkele van de huidige missies is vrij van risico."

Koning Filip legde een rouwkrans neer aan het graf van de onbekende soldaat en nam een minuut stilte in acht. De vorst onderhield zich ook kort met families van gesneuvelde militairen. Ook die families kregen de kans om bloemen neer te leggen, net als de verschillende vaderlandslievende organisaties.

De ceremonie aan de Congreskolom werd bijgewoond door een detachement van het Tweede Bataljon Commando's uit Flawinne, dat deel uitmaakt van het in 2018 opgerichte Special Operations Regiment.

Het is trouwens ten gevolge van de Rwandese genocide en de moord op de Belgische VN-Blauwhelmen dat de regering in 1998 besliste om "Veteranendag" voortaan jaarlijks te laten plaatsvinden op 7 april.

Herdenking Rwandese gemeenschap

Ook deze voormiddag vond er een herdenking plaats van de Rwandese gemeenschap aan de Roger Vandendriesschelaan in Sint-Pieters-Woluwe. Volgens de organisatoren waren er ongeveer 300 aanwezigen.

Er waren speeches van verschillende belangrijke personen uit de gemeenschap, zoals Félicité Lyamukuru, auteur en voorzitster van de vzw Justice. De Rwandese ambassadeur Amandin Rugira en de burgemeester Benoît Cerexhe waren ook aanwezig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Rwandese genocide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni