Koning Filip steekt zorgpersoneel UZ Brussel hart onder de riem

© Belgische Monarchie

Koning Filip heeft woensdag het Universitair Ziekenhuis in Jette bezocht. De Belgische vorst stak er het zorgpersoneel dat zich dagelijks inzet in de strijd tegen het coronavirus een hart onder de riem. De koning kreeg er een uitgebreide rondleiding, maar bleef wel weg van de corona-afdelingen.

Koning Filip bezocht intensieve zorgen en kreeg er een nieuw ingerichte kamer voor kinderen te zien. De koning aanschouwde er een demonstratie van hoe een beademingstoestel werkt. In het UZ Brussel verblijven momenteel twee kinderen die besmet zijn met Covid-19. Een van hen zag slechts 24 dagen geleden het levenslicht, de andere is twee jaar oud. Beide patiënten stellen het goed.

Dankbaar voor zorg

In de buitenlucht ontmoette de koning verschillende artsen en verpleegkundigen die hun verhaal deden over het harde werk dat ze leveren en hoe dat op hun weegt. Koning Filip benadrukte zijn waardering voor hun dagelijkse inzet en drukte zijn dankbaarheid uit voor de zorg die ze leveren.

Dat het werk weegt op de zorgverleners werd duidelijk in Villa Samson. Het huis waar patiënten normaal kunnen revalideren samen met hun huisdier, is nu voorbehouden als mentale rustplek voor het personeel van het UZ Brussel. Zij kunnen er terecht voor extra psychosociale ondersteuning.

Koning Filip wil zich met zijn bezoek solidair tonen en mocht met eigen ogen vaststellen dat die solidariteit ook leeft binnen het UZ Brussel. Op de faculteit geneeskunde op de UZ-campus zijn twee practicumlaboratoria nu omgebouwd tot naaiateliers waar 45 personen mondmaskers en schorten maken.

Zichtbaar onder de indruk

De koning was zichtbaar onder de indruk van de transformatie die het UZ Brussel heeft ondergaan sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo werd de spoeddienst van het UZ Brussel sindsdien verdubbeld. Het hoge bezoek moet nogmaals aantonen dat de Belgische ziekenhuizen klaar zijn om de coronacrisis te doorstaan.

"Zijn bezoek is in de eerste plaats een teken van erkenning voor het enorme harde werk van onze 3.800 personeelsleden", onderstreepte Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. "Ten tweede toont het bezoek dat de ziekenhuizen nog steeds veilige plekken zijn. De mensen moeten niet bang zijn om naar het ziekenhuis te komen of naar de huisarts te bellen, zodat ze geen noodzakelijke zorg uitstellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?