Brusselse kinderen willen 'matchke spelen' in koning Filips tuin

© Picnic Royal
| De tienjarige Carlotta schreef een brief aan koning Filip. Of ze eens mag voetballen in zijn tuin?

Actiecomités Picnic Royal en Open La(e)ken ijveren om de tuinen van het koninklijk Paleis van Laken publiek toegankelijk te maken. Om dat te bereiken, vragen ze Brusselse kinderen een brief te schrijven aan koning Filip. "Het zou wel eens leuk zijn om daar te voetballen."

Aan haar spelling is nog werk. De boodschap van de tienjarige Carlotta "aan Zijne Majisteid de Koning" is echter glashelder. Van de sint kreeg ze een voetbal, maar in haar buurt vindt ze geen plaats om ermee te spelen. "Ik fiets elke dag voorbij jullie tuin. Wat zou het leuk zijn om daar te voetballen", schrijft Carlotta. "Als je wilt kunnen jij, je kinderen en de kinderen uit mijn buurt samen eens spelen. Dan doen we een matchke."

20191219_BRIEF_KINDEREN_PARK_VAN_LAKEN
© Picnic Royal
| De brief van Carlotta aan koning Filip.

Het briefje van Carlotta (zie foto) kadert in een initiatief van Picnic Royal en het OpenLa(e)ken-collectief. De buurt- en actiecomités stellen voor een deel van de 186 hectare, die het Park van Laken groot is, voor het publiek te openen. "Hiermee ontstaat een grote groene ruimte voor de inwoners en de bezoekers van het noorden van Brussel", klinkt het in hun manifest.

De burgerbewegingen richtten zich tot de federale overheid, die voor 49 procent eigenaar is van het park, maar vooral tot de koninklijke familie. Met een eerste actie sporen ze kinderen uit Brussel aan om een brief naar de koning te sturen me de vraag of ze mogen komen spelen in "zijn tuin". Het noordoosten van het Gewest heeft nood aan meer open ruimte, klinkt het. "En het zou uw familie dichter bij de bevolking brengen."

Picnic voor koninklijke paleis

Het Park van Laken, in oppervlakte groter dan de gemeente Koekelberg, gaat verscholen achter een grote muur met prikkeldraad. Het is nochtans de grootste groene long van Brussel. "Dergelijke privatisering van de stedelijke ruimte in het hart van de Europese hoofdstad is verrassend. Het lijkt ons redelijk om ten minste een deel ervan open te stellen voor het publiek, naar het voorbeeld van Europese steden als Londen en Madrid."

Behalve de briefjesactie startte het collectief OpenLa(e)ken ook een petitie om hun vraag voor een gedeeltelijke opening kracht bij te zetten. Ook op het terrein zal er actie gevoerd worden. De bedoeling is om in juni een grote picnic te organiseren vlak voor het koninklijk paleis van Laken.

koninklijk domein laken
Het domein van Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?