Park van Laken kan open, maar Koninklijke Schenking houdt het tegen

© Younes Haidar (BRUZZ)
| De Koninklijke Serres in het park van Laken zijn drie weken per jaar toegankelijk, tegen betaling weliswaar.

Een interne nota van de overheid onthult dat de Koninklijke Schenking het park van Laken toegankelijk kan maken voor het publiek. Toch houdt de instelling het domein gesloten, al betaalt de belastingbetaler elk jaar 1 miljoen euro voor het onderhoud van het park.

Daarover berichten De Tijd, VRT, Apache en Knack, die een interne nota van de Regie der Gebouwen in handen kregen.

Het domein rond het Kasteel van Laken is geen eigendom van de koninklijke familie. Het is voor 49 procent in handen van de staat en de resterende 51 procent is van de Koninklijke Schenking. Ook het kasteel waar koning Filip met zijn gezin woont, is eigendom van de staat.

Het park is de grootste groene long van Brussel van ruim 180 hectare groot. Maar slechts drie weken per jaar is het volk er welkom, om in de lente de serres te bewonderen. Er gaan intussen steeds meer stemmen op om dat permanent toegankelijk te maken.

(Lees verder onder de afbeelding)

20191128_DOMEIN_VAN_LAKEN_KONINKLIJK_KASTEEL
© Photo News
| Het park rond het kasteel van Laken is met 180 hectare de grootste groene long in Brussel.

De Regie der Gebouwen analyseerde de kwestie, maar weigerde de informatie openbaar te maken. Het gebrek aan transparantie wijst op de gevoeligheid van de materie. Uiteindelijk deelde minister Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de interne nota alsnog.

Koninklijke Schenking

Daaruit blijkt dat het koninklijk domein wel degelijk kan worden opengesteld voor het grote publiek, maar dat de beslissing daarover de Koninklijke Schenking toekomt. Daarbij moet enkel in overweging genomen worden of het "wel of niet in het belang van het natuurbehoud is om het park open te stellen voor het publiek".

De nota schuift twee mogelijke scenario’s naar voor. De Koninklijke Schenking kan een akkoord over de openstelling sluiten met de Regie der Gebouwen, die de andere helft beheert. Of de Koninklijke Schenking verkoopt haar deel van het domein aan de Staat, zodat de Regie kan beslissen over een mogelijke openstelling.

Privacy van de koning

De Koninklijke Schenking is dus altijd aan zet, maar blokkeert de kwestie. Zij moet de knoop doorhakken, maar verwijst naar ‘anderen’ die zich daarover moeten uitspreken. Insiders vertellen De Tijd dat vooral het paleis niet enthousiast is om het park permanent open te stellen. De koning ziet zijn laatste privacy niet graag verdwijnen.

De Schenking zou als zelfstandige openbare instelling over zulke kwesties autonoom moeten beslissen, maar in de tienkoppige beheerraad zetelen vier gezanten van het hof. Zo wordt de discussie over het openstellen van het park van Laken meteen in de kiem gesmoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?