Als formateur Bart De Wever (N-VA) een federale regering in elkaar weet te boksen met de Arizona-partijen gaat Brussel de financiële gevolgen wellicht stevig voelen. Onze redactie dook in een aantal nota’s die de afgelopen tijd lekten: van minder geld voor Beliris en het Jubelparkproject tot de gedeeltelijke openstelling van het Koninklijk Domein van Laken.
© Stephane Mignon
| Het koninklijk domein in Laken
Terwijl de eindmeet in zicht komt voor de federale Arizona-coalitie van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés is het nog maar de vraag of formateur De Wever de Vlaamse socialisten aan boord kan houden. Een aantal socio-economische maatregelen die in de laatste nota staan, ligt zwaar op de maag voor de partij van Conner Rousseau.
Als De Wever erin slaagt om de crisissfeer te bezweren en komende week een akkoord te smeden, zullen verschillende plannen van de Arizona-regering een impact hebben op Brussel. Een overzicht.
Beliris bij twee regeringsleden
Zoals bekend staat de komende federale regering voor een loodzware saneringsopdracht. Daarbij blijft ook Brussel niet gespaard. Uit gelekte nota’s blijkt bijvoorbeeld dat Beliris minder middelen zou ontvangen.
De regering zou haar centen voor het federale fonds dat daarmee werken uitvoert in Brussel ook voornamelijk willen beperken tot projecten op het vlak van mobiliteit en “strategische ontwikkelingsinvesteringen”.
Het zou ook de bedoeling zijn om Beliris in twee ministerportefeuilles te verdelen en zowel aan een Nederlandstalig als Franstalig regeringslid te geven. Vandaag is enkel Karine Lalieux (PS) bevoegd voor Beliris. Nog een idee dat binnen de Brusselfilosofie van de N-VA past, is dat de Beliris-projecten van belang moeten zijn voor de verschillende gewesten, die op hun beurt bij investeringen in die projecten er ook inspraak in krijgen.
"De Arizona-partners mikken op de gedeeltelijke openstelling van het Koninklijk Domein van Laken. Daarvoor zijn de Brusselse afdelingen van de N-VA en Vooruit al langer vragende partij"
Park van Laken
Daarnaast gaat ook dertig miljoen euro minder dan voorzien naar het revitaliseringsproject voor het Jubelpark. Tegen de tweehonderdste verjaardag van België in 2030 wil de ontslagnemende Vivaldi-regering de Jubelparksite helemaal transformeren.
Als het van de Arizona-coalitie afhangt, blijft van het budget van ruim 80 miljoen euro nog iets meer dan 50 miljoen euro over. De uitvoering van het project komt dus niet in het vizier.
Verder mikken de Arizona-partners op de gedeeltelijke openstelling van het Koninklijk Domein van Laken. Daarvoor zijn de Brusselse afdelingen van de N-VA en Vooruit al langer vragende partij, om tegemoet te komen aan de nood aan meer groen in Brussel. De bescherming van de natuur en de veiligheid van de koninklijke familie zouden bij een openstelling de nodige aandacht krijgen, staat in een van de gelekte nota’s.
Wetenschapsbeleid
Eerder raakte ook al bekend dat er plannen op tafel liggen om het federale wetenschapsbeleid te splitsen. De FWI's (Federale Wetenschappelijke Instellingen) in Vlaanderen en Wallonië gaan respectievelijk naar het Vlaams en Waals gewest, de andere FWI's worden via een samenwerkingsakkoord aangestuurd en komen in handen van de twee gemeenschappen.
In de praktijk betekent dat bijna alle federale wetenschappelijke instellingen, behalve het Africamuseum in Tervuren en de verschillende Rijksarchieven verspreid over het land, bestuurd en gefinancierd zouden worden door de twee gemeenschappen.
Het gros van die instellingen ligt immers in Brussel. Denk aan onder andere de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, maar ook de Koninklijke Bibliotheek of het KMI.
Ook de Federale Culturele Instellingen (FCI) wil De Wever via een samenwerkingsakkoord voortaan laten aansturen door de twee gemeenschappen, staat in een van de eerdere nota’s te lezen.
Lees verder onder de foto

©
Saskia Vanderstichele
| Arizona plant minder middelen voor de transformatie van de Jubelparksite en het investeringsfonds Beliris.
OCMW's
En dan is er nog de veelbesproken fusie van de Brusselse politiezones, waar de Vlaamse partijen op aansturen. Ook de voorzitters van de MR en Les Engagés staan open voor het idee, maar krijgen daarin hun Brusselse afdelingen niet helemaal mee. De negentien Brusselse burgemeesters spraken zich deze week uit nog als één blok uit tegen zo’n fusie.
Tot slot wordt het afwachten hoe de hervormingen in de arbeidsmarkt, met de geplande beperking van de werkloosheid in de tijd, en de zware besparingen in het asielbeleid Brussel zullen treffen.
Bij de Brusselse OCMW’s leeft de vrees dat een beperking van de werkloosheid in de tijd ertoe zal leiden dat meer mensen een leefloon zullen aanvragen. De OCMW’s kampen vandaag al met een hoge werkdruk en de burgemeesters van grote gemeenten zoals Molenbeek en Anderlecht vragen nu al extra middelen voor hun OCMW-werking.
Hulporganisaties die zich in Brussel inzetten voor asielzoekers kijken op hun beurt met een bang hartje naar de plannen om maar liefst 1,6 miljard euro te besparen in het asielbeleid. De Wever rekent voor het terugdringen van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt in ons land op het Europese migratiepact, dat voor alle duidelijkheid nog in werking moet treden.
Woelige geopolitieke context
Het lijkt er dus op dat het historisch strenge asielbeleid dat Arizona wil voeren ervan uitgaat dat het Europese migratiepact de instroom van asielzoekers sterk zal doen slinken, al moet de praktijk dat nog uitwijzen. Het is maar de vraag of het de plannen van de EU bestand zullen zijn tegen de woelige geopolitieke context die vermoedelijk meer en meer mensen op de vlucht zal doen slaan.
Als België, dat vorig jaar tegen de Europese trend in net meer asielaanvragen registreerde, in de toekomst toch met meer asielzoekers dan verwacht te maken zou krijgen, lijkt Brussel daar mee de gevolgen van te gaan dragen. Arizona wil het aantal opvangplaatsen immers gaan afbouwen, maar vandaag staan er nog altijd 3000 mensen op de wachtlijst voor opvang.
Theo Francken, onderhandelaar voor de federale regering rond asiel en migratie, zei evenwel in een interview met BRUZZ dat het niet de bedoeling is om de chaos te organiseren. De opvang voor asielzoekers zal krimpen, maar niet als de instroom hoog blijft.
Bilaterale gesprekken
Natuurlijk geldt voor alle plannen en voorstellen de voorwaarde dat ze ook in een uiteindelijk regeerakkoord belanden. De komende week zal moeten uitwijzen of de Arizona-partners in eerste instantie tot zo’n akkoord geraken.
Dat Vooruit opnieuw op de rem gaat staan en De Wever de onderhandelingen heeft uitgesteld, is alvast een veeg teken. Vandaag gaat de formateur wel verder met bilaterale gesprekken met de betrokken partijvoorzitters.
Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Politiek , arizona , federale formatie , park van Laken , Beliris , Jubelpark , asielbeleid , arbeidsmarkt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.