| Koning Filip en zijn twee zonen op het tuinfeest in Laken.

Koning Filip viert tien jaar op de troon met zonnig en cultureel tuinfeest voor 600 Belgen

© Belga
14/05/2023

Zeshonderd Belgen hebben zaterdag het tienjarig koningschap van koning Filip gevierd op het koninklijk domein van Laken. Ze genoten van een zonnige kunstwandeling door het park, culturele optredens en een persoonlijke babbel met de koning, koningin, hun drie kinderen prins Gabriel, prinses Eléonore en prins Emmanuel, prinses Astrid en prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire.

Zo'n 'garden party' was lang geleden, maar het is wel een traditie op het paleis. De allereerste was in 1881 ter ere van het huwelijk van prinses Stéphanie met aartshertog Rudolf van Oostenrijk.

Eind 19de eeuw was het zelfs een jaarlijks event voor de 'high society'. Dat verdween dan onder het bewind van Albert I, maar werd nieuw leven ingeblazen ten tijde van Leopold III. Ook koning Boudewijn zette die traditie verder. Koning Albert II en koningin Paola tenslotte organiseerden twee keer een Garden Party: in 2003 en in 2009.

Koning Filip en koningin Mathilde (die laatste was net terug van Unicef-missie naar Vietnam) hadden mensen uit alle uithoeken van het land uitgenodigd. De provinciegouverneurs, ook allemaal aanwezig, mochten telkens de selectie doen van een vijftigtal mensen die iets bijzonders betekend hadden voor de samenleving.

Volle zon

Er was hen gevraagd om een diverse selectie te maken, met mensen van verschillende leeftijden uit alle milieus. In bussen kwamen ze vanaf de vroege namiddag aan in Laken.

Na een week slecht weer, hadden de koning en koningin en de genodigden het getroffen met het weer zaterdagmiddag. In volle zon wandelden de gelukkige invitees door het park van het kasteel van Laken en in de serres.

Onderweg werden ze getrakteerd op een concert van een strijkorkest, een show van een 23-jarige goochelaar, een act van de Brusselse circusschool, een balletoptreden en een optreden van het jeugdkoor van De Munt. De dag eindigde met een receptie in de Orangerie.

57cb5c76-photonews11032582-057.jpg

| De koninklijke familie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni