Koning Filip wil 'vergeten helden' WO I redden

© Philippe Close
| De Brussels burgemeester bracht woensdag een bezoek aan de begraafplaats van de Stad in Evere. Hij bracht er samen met andere hoogwaardigheidsbekleders hulde aan de broers Halleux.

Duizenden graven van Belgische soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog worden bedreigd. Zij liggen niet begraven op militaire begraafplaatsen, maar hebben een gewoon privégraf. Vele graven zijn al verdwenen. Het Belgische War Heritage Institute wil dat proces stoppen met het project 'Onze Vergeten Helden'. Vergeten helden zoals de broers Alexandre en Adolphe Halleux, begraven in Evere.

De broers Halleux sneuvelden allebei in WO I, legt de krant Het Nieuwsblad uit. In 1914 vocht Alexandre mee in de slag bij Orsmaal-Gussenhoven. Toen Duitse soldaten de Belgen omsingeld hadden op een hoeve zag hij nog maar één mogelijkheid: een uitbraakpoging om een mitrailleur te bemachtigen. Dat lukte, maar bij het uitbreken raakte Alexandre gewond. Hij overleed enkele dagen later.

Adolphe Halleux had meer geluk, voor even dan toch. Hij overleefde de zware gevechten rond Antwerpen, slaagde er in om Duitsers terug te drijven over de rivier De IJzer, en overleefde ook een mosterdgasaanval. In 1916 overleed ook hij door een bomscherf.

De twee broers liggen begraven op de begraafplaats van de Stad Brussel in Evere, en dus niet op een militaire begraafplaats. Daardoor is hun graf ook niet beschermd.

14-18 Pro Patria

In totaal sneuvelden er 41.000 Belgische soldaten in de strijd in WO I. Ongeveer 9.000 van hen kregen een individueel graf, zoals de broers Halleux. 3.000 van die graven zijn al verdwenen, bijvoorbeeld omdat de concessie niet is verlengd en het graf daardoor verwijderd is door de gemeente. Hoog tijd om dat proces te stoppen vindt het War Heritage Institute, de moederorganisatie van het Legermuseum.

Zij lanceerden daarom het project 'Onze Vergeten Helden', dat woensdag steun kreeg van Koning Filip. Hij bracht een bezoek aan het graf van de broers, samen met Brussels burgemeester Philippe Close en Defensieminister Steven Vandeput. De Koning bevestigde een herdenkingsplaat aan het graf waarop '14-18 Pro Patria' staat, voor het vaderland.

De plaatjes worden ter beschikking gesteld van de gemeentes die ze zelf aan de privégraven kunnen bevestigen. Er is ook een website gelanceerd om peters en meters te zoeken voor de graven. De bedoeling is dat die af en toe een bezoek brengen aan het graf om het netjes te houden. Zo raken de gesneuvelden niet vergeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?