Koningin Mathilde en prinses Eleonore delen maaltijden uit aan Brusselse daklozen

© Facebook Sant'Egidio België/Belgique

Koningin Mathilde en prinses Eleonore hebben donderdagavond een bezoek gebracht aan daklozenrestaurant Kamiano in Brussel. Tijdens de coronacrisis is Kamiano, een project van de Sant' Egidiogemeenschap, overgeschakeld op takeaway voedselbedeling voor daklozen. De koningin kreeg uitleg over de werking in tijden van corona, praatte met daklozen terwijl haar jongste dochter de voedselpakketten hielp uitdelen.

Koningin Mathilde kent de daklozenwerking van Kamiano goed. Vorig jaar nog bracht ze een bezoek aan de hoofdzetel in Antwerpen. Donderdagavond nam ze haar jongste dochter prinses Eleonore mee naar het daklozenrestaurant in hartje Brussel.

Het is heel uitzonderlijk dat de kinderen van het koningspaar hun ouders vergezellen bij activiteiten. De reden hiervoor was dat Eleonore, die morgen opnieuw naar school mag, cake gebakken had. Die deelde ze samen met de andere vrijwilligers uit aan de daklozen. "We hebben alles goed ingepakt en alles volgens de gezondheidsregels gedaan", benadrukte koningin Mathilde, die net als de prinses handschoenen en een mondmasker aan had.

Het is al de tweede keer dat het koningshuis zelfgemaakt gebak aanbiedt in deze coronaperiode. In maart hadden de vier koningskinderen wafels gebakken voor het zorgpersoneel en bewoners van twee rusthuizen.De koningin en haar dochter werden rondgeleid door federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die zich al meer dan tien jaar inzet voor Kamiano Brussel.

Honger

Sinds de uitbraak van het virus doen meer dak- en thuislozen een beroep op de hulp van Kamiano. Jan De Volder, woordvoerder van Sant' Egidio legt uit dat Kamiano het aantal maaltijden dat het aanbiedt, verdubbeld heeft.

"Vroeger konden Brusselse dak- en thuislozen enkel op donderdagavond langskomen om een maaltijd te gebruiken. Sinds enkele weken offreren we nu ook maaltijden op maandagavond, omdat de nood vergroot is. Mensen die naar Kamiano komen hebben honger, maar nu zagen we mensen die twee, drie dagen niet gegeten hadden. Dus besloten we om twee keer per week tachtig à honderd personen een maaltijd aan te bieden. En het Kamianorestaurant is takeaway geworden. Waar mensen vroeger binnenkwamen, delen we nu de maaltijden uit op ons binnenplein. De bedoeling is dat mensen die maaltijd elders opeten, maar we hebben toch enkele tafels buiten voorzien, want niet iedereen heeft een plek om rustig te eten."

Koningin Mathilde loofde de moed van sommige mensen die langskwamen, feliciteerde hen met zelfgemaakte mondmaskers, spoorde hen aan om voorzichtig te zijn en de gezondheidsvoorschriften na te leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?