Koningspaar brengt hulde aan Eddy Merckx en ploegmaats

© Belga
05/07/2019

Koning Filip en koningin Mathilde hebben Eddy Merckx, zijn familie en zijn ploegmaats van zijn eerste Touroverwinning in 1969 vrijdag ontvangen op het kasteel van Laken om nogmaals hulde te brengen aan de grootste wielrenner aller tijden. Die noemde dat "een hele eer". De koning kreeg van Merckx een speciale gele trui met diens beeltenis erop.

Het is niet de eerste keer dat Eddy Merckx door de koning ontvangen wordt, want 50 jaar geleden had hij ook al de eer om, toen nog door koning Boudewijn, felicitaties te ontvangen. Dat gebeurde toen op het Koninklijk Paleis en ook toen schonk hij een gele trui aan de vorst. Zoals toen vond Merckx, die zichzelf bovenal een Belg noemt, het een hele eer.

Ditmaal gebeurde de ontvangst in de indrukwekkende rotonde van het kasteel van Laken. Eddy was niet alleen gekomen. Naast zijn vrouw Claudine, zijn kinderen en kleinkinderen waren ook vier ploegmaats die hem bijstonden in de Ronde van Frankrijk van 1969 aanwezig. Martin Van Den Bossche, Jos Spruyt, Frans Mintjens en Guido Reybrouck tekenden present.

'Persoonlijke brief'

"Ik ben fier dat mijn familie en ploegmaats bij de koning ontvangen zijn. Zij zullen zelf ook heel fier zijn en het wordt een mooie herinnering", stelt Merckx. "Het is altijd een grote eer om ontvangen te worden en zeker nu ook, want hij heeft persoonlijk een brief gestuurd. Dat is ontroerend."

Merckx keuvelde samen met koning Filip over zijn enorme wielercarrière, maar bovenal over die eerste Touroverwinning van vijftig jaar geleden. "In '69 was koning Filip 9 jaar en zat hij in het zuiden van Frankrijk. Daar volgde hij de Ronde van Frankrijk via de radio", vertelt Merckx.

De ontmoeting stond natuurlijk in het teken van de start van de 106de Tour de France in Brussel, en dus was Tourbaas Christian Prudhomme ook op het appèl, samen met vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, tweevoudig Tourwinnaar Bernard Thévenet, en onder meer ploegleiders Patrick Lefevre en Marc Sergeant.

"Het is mijn weekend, maar ook dat van Brussel. Ik hoop dat alle mensen zullen genieten van dit feest voor de 50ste verjaardag van mijn eerste Tourzege en de 100ste verjaardag van de gele trui. Het zal een prachtig moment zijn", besluit Merckx.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Sport , Brussels Grand Départ , Eddy Merckx , Tour , Ronde van Frankrijk , Koninklijk Paleis , Koning Filip , hulde

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni