Koningspaar op bezoek bij restaurateurs van 'Dulle Griet'

© BRUZZ
| Het koningspaar nam in het KIK uitgebreid de tijd om het werk van Pieter Breugel I te bekijken, maar ook andere meesterwerken waaronder vier schilderijen van Delvaux en een van Monet.

Koning Filip en koningin Mathilde hebben maandag een bezoek gebracht aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Daar mocht het koningspaar van dichtbij de restauratie van de 'Dulle Griet' van Pieter Breugel I bekijken.

Het wereldberoemde schilderij, dat in 1897 ontdekt werd door Fritz Mayer van den Bergh, verlaat maar zelden zijn plek in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh. Het uitzonderlijke werk verdiende dan ook een buitengewoon bezoek van het koningspaar.

Sinds januari 2017 wordt de Dulle Griet ondergebracht in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) voor een grondige restauratie. Het meesterwerk wordt er onderworpen aan een hoogtechnologisch en natuurwetenschappelijk onderzoek.

Intussen is de restauratie volop aan de gang en is de originele verflaag blootgelegd. Momenteel worden er retouches aangebracht en aan het eind krijgt het schilderij nog een nieuwe vernislaag. De restauratie moet af zijn na de zomer, want vanuit het KIK reist het meesterwerk door naar Wenen.

Blikvanger op tentoonstelling in Wenen in oktober

In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het één van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling Bruegel in het Kunsthistorisches Museum. Die expositie is op 1 oktober het startschot voor de internationale festiviteiten rond de 450ste verjaardag van de dood van Pieter Bruegel I.

De koning zal de tentoonstelling Bruegel samen met de Oostenrijkse Bondspresident plechtig inhuldigen. De koning en koningin namen uitgebreid de tijd om het werk van Pieter Breugel I te bekijken, maar ook de andere meesterwerken in het KIK, waaronder vier schilderijen van Delvaux en een van Monet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?