| De Sint-Hubertusgalerij in volle kerstsfeer. (archiefbeeld)

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vieren 175e verjaardag met expo

© Belga
14/12/2022

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in het centrum van Brussel, naast de Grote Markt, bestaan 175 jaar en dat wordt gevierd met een historische overzichtstentoonstelling die loopt van 15 december 2022 tot 30 juni 2023. In de kelders van Cinema Les Galeries wordt de geschiedenis en het ontstaan van de indrukwekkende plek uit de doeken gedaan aan de hand van meer dan 150 documenten.

Op 20 juni 1847 opende de Koninklijk Sint-Hubertusgalerijen officieel voor het grote publiek. Tien jaar na het ontstaan van het ontwerp en na een bouwperiode van slechts dertien maanden was de monumentale overdekte passage een feit. Het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar gaf het Parijse doorgangsmodel een nieuwe dimensie met de twee galerijen van in totaal 8 meter breed en 210 meter lang. Met haar winkels, restaurants, cafés, cinema en theater groeide de Sint-Hubertusgalerijen uit tot een bezienswaardigheid die jaarlijks 6 miljoen bezoekers verwelkomt.

De tentoonstelling start met een tijdlijn die aanvangt bij het ontstaan van België en doorloopt tot vandaag. Alle belangrijke gebeurtenissen die verband hebben met de galerijen zijn erin opgenomen. De expo is opgedeeld in drie delen die de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkelingen tonen aan de hand van originele documenten en schetsen, het culturele leven in de galerijen in de kijker zetten en ook een blik op de toekomst werpen.

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn sinds 1986 geklasseerd. Het was de eerste stap naar een renovatie die in 1995 van start ging en nog altijd bezig is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws , Sint-Hubertusgalerijen , Cinema Les Galeries , Jean-Pierre Cluysenaar , 175ste verjaardag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni