| Het gebouw van de voormalige kliniek Antoine Depage in Sint-Gillis staat al een jaar leeg. Het is eigendom van het OCMW van de Stad Brussel.

Krakers bezetten leegstaand gebouw van OCMW Brussel

EC
© BRUZZ
18/12/2020

Veertig leden van verschillende collectieven van sans-papiers hebben deze vrijdag een gebouw vlakbij de Hallepoort bezet. Het gaat om een leegstaand gebouw van het OCMW van Brussel-Stad.

Leden van de collectieven La Voix des Sans-Papiers, VSP Family en het 'Comité des Travailleurs.ses migrants avec/sans papiers' zijn betrokken bij de bezetting. Zij verenigen zich nu samen met enkele burgers onder de naam 'Solidaire opvordering'. Deze vrijdag trokken ze samen in een leegstaand gebouw in de Henri Jasparlaan 101, recht tegenover de Hallepoort in Sint-Gillis. Dat gebouw was vroeger een kliniek, maar staat sinds een jaar leeg. Het is eigendom van het OCMW van Brussel-Stad.

"Het gebouw staat te koop, de Stad wil het verkopen aan een privé-eigenaar", zegt Lina, die als persverantwoordelijke optreedt voor de verschillende collectieven. "Als een gebouw aan de overheid toebehoort en bovendien nog in een PS-gemeente, de partij die zelf het verbod op uithuiszettingen heeft verlengd, hoe kan je dat gebouw dan zo lang laten leegstaan in plaats van mensen van straat te halen?", aldus Lina aan BRUZZ.

De krakers willen via hun bezetting onderhandelen met het Brusselse OCMW om te bekomen dat ze er langer mogen blijven, en bovendien met meerdere personen. "Vanaf het moment dat we daar toestemming voor krijgen, gaan verschillende collectieven van sans-papiers erin wonen. Zij zouden met veel meer zijn, er is genoeg plaats", zegt Lina.

Wie de 40 personen zijn die vandaag al in het pand trekken, wil Lina niet zeggen. "We verwachten wel nog redelijk wat volk buiten aan het gebouw als steun en er zullen ook enkele speeches zijn", zegt ze nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Samenleving , krakerscollectief , kraakpand , krakers , La Voix des Sans-Papiers , sans-papiers

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni