Krakers bezetten leegstaand pand in Louizalaan op housing action day

EC, EDF
© BRUZZ
28/03/2021

Het krakerscollectief ‘solidaire opvordering’ heeft zondag opnieuw een leegstaand gebouw bezet. Het gaat om de Louizalaan 143A, een voormalig kantoorgebouw op de hoek met de Defacqzstraat. Volgens de krakers is het wel de laatste bezetting van hun beweging. “Nu is het aan de overheid”, vinden ze.

Het bezette gebouw is in privéhanden, onder meer die van burggravin Caroline de Spoelberch. De familie de Spoelberch is één van de oudste en rijkste adellijke families in ons land. De burggravin kocht het pand in 2016 over van de Regie der Gebouwen, maar volgens de krakers staat het kantoorgebouw sindsdien leeg en is er nog geen bouwvergunning toegekend om er een nieuwe bestemming aan te geven. Zij willen nu onderhandelen met de familie de Spoelberch, zodat ze er tot de start van eventuele werken kunnen blijven.

"Wij confronteren de overheden met hun onvermogen om fundamentele rechten te garanderen"

Lina, één van de bezetters

De krakers van ‘solidaire opvordering’ hebben sinds eind december vijf panden bezet in Brussel. In drie gevallen kregen ze een akkoord van de eigenaar om er langer te blijven. In dit zesde en laatste pand van hun campagne – zoals ze die zelf noemen – is plaats voor 100 tot 150 personen.

“De hele winter hebben wij het werk gedaan dat de overheid eigenlijk zou moeten doen. Na deze zondag zal de campagne onderdak hebben verschaft aan 450 mensen”, zegt Lina, één van de deelnemers van de bezetting. “Autonome organisatie en directe actie zijn doeltreffender gebleken dan institutioneel beleid. Het is een kwestie van willen”, vindt Lina.

Housing action day

De bezetting gebeurde zondag rond 13 uur met ongeveer 70 mensen. Sinds 11 uur waren de krakers al met een 150-tal actievoerders aan het rondfietsen in Brussel. Het is deze zondag Housing Action Day, een actiedag rond het recht op wonen. De fietsers verzamelden zich buiten aan het gebouw toen de bezetting plaatsvond.

"Op deze actiedag voor het recht op huisvesting willen we de gelegenheid aangrijpen om directe actie te voeren, zoals we de afgelopen vier maanden hebben gedaan”, zegt Lina. “Meer dan 50 organisaties hebben zich bij ons aangesloten om te bevestigen dat onze acties, hoewel illegaal, rechtvaardig en noodzakelijk zijn. Wij confronteren de overheden met hun tegenstrijdigheden en hun onvermogen om fundamentele rechten te garanderen, zoals het recht op huisvesting en waardigheid voor iedereen."

Het moet dus de laatste bezetting van dit krakerscollectief zijn, maar de krakers zijn nog niet van plan om te stoppen met ijveren voor toegankelijke huisvesting. Ze willen binnenkort nog andere acties organiseren. "Met deze actie sluiten wij onze solidariteitscampagne af, of beter gezegd, vormen we hem om", zegt Lina.

20210328_Louizalaan143_krakers_Spoelberch

| Het hoekpand op de Louizalaan (links) is in handen van de familie de Spoelberch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , krakerscollectief , krakers , solidaire opvordering , housing action day

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni