Het voormalig Groot Godshuis/Pacheco-Instituut

Krakers bezetten voormalig Pacheco-Instituut in Begijnhofwijk

KVDP
© BRUZZ
26/02/2021

Zo’n 200 mensen hebben vrijdagnamiddag het voormalige Groot Godshuis ingenomen. Het gaat om een initiatief van het collectief ‘Solidaire Opvordering’, dat nu voor de vijfde keer op korte tijd een gebouw kraakt. “Een groot aantal gebouwen wordt door de overheid verwaarloosd, terwijl duizenden mensen nog steeds dakloos zijn of slecht gehuisvest zijn.”

Het voormalig Pacheco-Instituut is een beschermd gebouw dat in handen is van het OCMW van de Stad Brussel. Het complex staat al enkele jaren leeg en wacht op een renovatie. “De werkzaamheden worden pas binnen enkele jaren verwacht, aangezien nog een nieuw bestek opgemaakt moet worden voor het gebouw”, klinkt het bij het collectief Solidaire Opvordering, dat uit een tiental organisaties van burgeractivisten en mensen zonder papieren bestaat. “Het is dus perfect haalbaar om het gebouw open te stellen voor een solidariteitsproject.”

Zo’n 200 mensen hebben het neoclassicistisch gebouw vrijdagnamiddag betreden. Volgens de initiatiefnemers is de politie aanwezig, maar is de sfeer kalm. Het collectief zou ook contact hebben opgenomen met de Stad en het Gewest. “De bezetters en hun medestanders vragen de overheid ook om geld vrij te maken voor dit solidariteitsproject, zodat de bezetting onder de best mogelijke omstandigheden kan verlopen”, klinkt het.

'Overheid schiet tekort'

Uiteindelijk is het de bedoeling om er tientallen mensen tijdelijk een dak boven hun hoofd te bieden, maar het is ook een politieke kraakactie, benadrukken de initiatiefnemers. “Een groot aantal gebouwen wordt door de overheid verwaarloosd, terwijl duizenden mensen nog steeds dakloos zijn of slecht gehuisvest worden”, zegt actievoerder Sacha.

“Terwijl vastgoedlobby’s enorme winsten maken met speculatie, dure woningen en de huisvestingscrisis in het algemeen, reageert de overheid slechts met halve maatregelen die geenszins een adequaat antwoord bieden op de problemen.” Het collectief verwijst onder meer naar het openstellen van metro- en treinstations tijdens vriesperiodes.

Het gaat om de vijfde kraakactie van het collectief op enkele weken tijd. “Met deze bezetting wordt opnieuw het recht op huisvesting en papieren voor iedereen aangekaart en opgeëist. De campagne slaagde er reeds in onderdak te bieden aan 350 personen, waarvan 300 personen in publieke, leegstaande gebouwen”, aldus de initiatiefnemers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni