Krakers Koningsstraat moeten op zoek naar andere thuis

© Jelske Antonissen
| Bart De Win, tot voor kort bewoner van het kraakpand op de Koningsstraat.
Updated: 31-10-2018 - 18:09

Een van de meest iconische kraakpanden in de stad is niet meer. Woensdagavond moeten de bewoners van het kraakpand in de Koningsstraat 123 na meer dan tien jaar de sleutels afgeven en vertrekken. De voormalige eigenaar, het Waalse Gewest, verkocht het gebouw aan een projectontwikkelaar.

"De laatste dag vandaag. Lukt het een beetje?" Bart De Win, bewoner van het eerste uur, begroet een andere bewoner die enkele van zijn bezittingen de trap af draagt. Met de steun van de vzw Woningen 123 hadden de bewoners van het kraakpand 11 jaar lang een overeenkomst met het Waalse Gewest om het leegstaande gebouw op de Koningsstraat te bezetten. Daar komt nu een einde aan.

In 2017 werd het pand immers verkocht aan projectontwikkelaar Upgrade Estate, die van plan is om er studentenkoten van te maken. De 65 bewoners kregen van de projectontwikkelaar een jaar de tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe woonplaats.

Een jaar later heeft vzw Woningen 123 nog geen gebouw gevonden waar alle bewoners naartoe kunnen verhuizen. Ze probeert hen nu onder te brengen in verschillende kraakpanden, verspreid over de stad.

"Even verderop, in Koningsstraat 136 verblijven nu enkele mensen, maar die moeten vrijdag alweer vertrekken. Ook in panden in de Klaverstraat in Anderlecht, in de Vooruitgangsstraat in Schaarbeek, en op de Ninoofsesteenweg in Molenbeek kunnen verschillende mensen terecht. Al blijven al die opties wel tijdelijk", zegt De Win.

Momenteel zijn er ook onderhandelingen aan de gang met Citydev, de voormalige Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Mogelijks zouden zij in het voorjaar een gebouw ter beschikking kunnen stellen aan de vzw. Waar precies, mag nog niet geweten zijn.

Solidariteit

Een groot gebouw dat opnieuw gekraakt kan worden, zou voor vzw Woningen 123 ook betekenen dat ze opnieuw verscheidene culturele evenementen kan organiseren. Die vonden tot voor kort plaats in de Koningsstraat.

"We willen een gebouw waar we opnieuw een bar kunnen houden en waar er plaats is voor een tentoonstellings- en theaterruimte. Daarnaast willen we ook weer workshops kunnen geven, waar mensen hun fiets leren repareren, of kookavonden waar mensen weer mee aan tafel kunnen schuiven", aldus De Win.

Waar De Win zelf naartoe trekt, wil hij liever niet kwijt. Dat hij de solidariteit aan de Koningsstraat zal missen, is duidelijk. "Doordat je zo dicht met elkaar samenwoont, heb je ook oog voor de mensen bij wie het soms minder goed gaat. Sommige van hen zouden er volgens mij niet meer geweest zijn, indien ze alleen hadden gewoond."

Bekijk hier ook de reportage die BRUZZ over het onderwerp maakte:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?