© Google Maps | Het pand in de Joseph Lemairestraat stond nog niet lang leeg toen het gekraakt werd.

Krakers moeten 'La Casita' in Molenbeek verlaten

JP
© BRUZZ
08/10/2021

De vrederechter heeft beslist dat de mensen die het pand 'La Casita' in Molenbeek hebben gekraakt, het pand moeten verlaten. Het gaat om een groep van ongeveer dertig mensen die deelnam aan de politieke bezettingen in de Begijnhofkerk en de ULB. De gemeente was nog aan het bemiddelen met de eigenaar, maar die heeft via de rechter al gelijk gehaald.

Het gaat om een pand van adviesbureau Home Management, dat op 14 september de procedure bij de vrederechter startte om het pand weer vrij te maken. Het bevindt zich op Joseph Lemairelaan vlakbij de Mettewielaan in Molenbeek. Binnen de acht dagen moet de groep het pand verlaten. De groep is van plan om in betroep te gaan om zo dertig dagen extra te krijgen. Ondertussen blijven ze lobbyen bijde gemeente Molenbeek.

Het kabinet van burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft bij aanvang van de bezetting gecontroleerd of het pand leefbaar was en is dus op de hoogte.

Ook de eigenaar heeft de gemeente drie weken geleden nog gezien. "We zouden op 14 oktober opnieuw een afspraak hebben en hoopten daar te bemiddelen," zegt woordvoerder Rachid Barghouti. Hij wil ook nu nog zien of de gemeente kan regelen dat de mensen langer kunnen blijven, maar vreest dat de gemeente niet veel kan doen tegen het bevel van de vrederechter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie