| De actie van zaterdag ging niet onopgemerkt voorbij.

Krakerscollectief palmt pand op De Brouckèreplein in

TDN
© BRUZZ
16/12/2019

Met veel toeters en bellen heeft de groepering Cepemenec zaterdag een leegstaand gebouw op het De Brouckèreplein ingenomen. Met de actie vraagt het krakerscollectief aandacht voor huisvesting, leegstand en het recht op een dak voor de vele Brusselse daklozen.

Het oude kantoor van verzekeringsmaatschappij Allianz meteen naast cinema UGC staat al jaren te verkommeren. "Net zoals elf miljoen andere woningen in Europa. Stuk voor stuk vergeten panden", schrijft Cepemenec op Facebook. Die afkorting staat voor 'Collective des Pères et Mères Noël en Colère'.

Tegelijkertijd lopen er in de soms barre weersomstandigheden opnieuw heel wat dak- en thuislozen rond in de Brusselse straten. Om die absurditeit aan de kaak te stellen, namen de boze kerstmannen en -vrouwen zaterdag hun intrek in het leegstaande pand. Ze deelden er gratis maaltijden uit.

Winterpret

Dat gebeurde met veel poeha, om de aandacht te trekken van de dagjestoeristen die zich te goed deden aan de lekkernijen en animaties op Winterpret op het De Brouckèplein. "Er valt sneeuw, net als daklozen", valt op één van de grote spandoeken te lezen.

Cepemenec vraagt aandacht voor dak- en thuislozen, die vaak buiten de wetgeving vallen en hierdoor geen aanspraak kunnen maken op hun rechten. Nochtans zijn er genoeg leegstaande gebouwen in Brussel om iedereen onderdak te bieden, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, l'utopirate, PiratonsBxl, De Brouckère, De Brouckèreplein, krakerscollectief, leegstand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni