Kristiaan Borret wordt nieuwe bouwmeester

© brusselnieuws.be
11/12/2014

De voormalige Antwerpse bouwmeester Kristiaan Borret wordt de nieuwe Brusselse bouwmeester. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Brusselaar Borret werd vorig jaar bedankt in Antwerpen.

Borret haalde het van de andere overblijvende kandidaat, de Italiaan Matteo Robiglio. Een commissie van experts en topambtenaren vond hem de meest geschikte kandidaat.

Op voorstel van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bekrachtigde de Brusselse regering die beslissing donderdagochtend.

Dingen in beweging brengen
"Zijn ervaring als Bouwmeester van de stad Antwerpen, zijn bevatting van context en strategie voor de Brusselse ruimtelijke ordening en zijn onmiskenbare intentie om dingen in beweging te brengen in Brussel, hebben de leden van de Brusselse Regering zonder meer overtuigd dat Borret de juiste man op de juiste plaats is", laat Vervoort weten.

Compromissen over de kwaliteit van de architectuur in Brussel behoren tot het verleden", luidt het nog. "Kristiaan Borret mag daarvoor rekenen op de steun van de Regering."

Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) wijst erop dat Borret zijn sporen heeft verdiend inzake "een goed ingerichte openbare ruimte en kwaliteitsvolle architectuur."

Het belang dat aan de bouwmeester én zijn team wordt gehecht, blijkt ook uit het budget. Dat wordt de komende vijf jaar opgetrokken van 590.000 euro naar 1 miljoen euro.

Borret werd een jaar geleden nog bedankt voor bewezen diensten in Antwerpen. Het nieuwe stadsbestuur zat daar op een andere golflengte. Borrets dienst werd ook drastisch ingekrimpt. Borret zei daarover zelf ook dat hij van N-VA een 'Patrick Janssens-etiket' opgekleefd kreeg, waardoor samenwerking moeilijk werd. Er zou ook onenigheid geweest zijn over de plaats van de auto in de stad. Borret wou die verder terugdringen.

Bloempot
Brussel Deze Week interviewde Borret enkele jaren geleden nog. Hij noemde het Brusselse bouwmeesterschap toen nog een grotere uitdaging dan het Antwerpse, onder meer omdat de functie nog moest uitgebouwd worden. Hij gaf ook tips aan de huidige bouwmeester.

"De aanpak van Bastin is heel netwerkgericht, dat moet in Brussel. Hij heeft ook een ander profiel. Maar het belangrijkste blijft: het evenwicht tussen loyauteit en kritiek. De extremen zijn nutteloos. Te veel van het ene maakt van je een bloempot, die niks mag. Een gedoogde schaduw. Maar heb je te veel kritiek, dan word je uitgerangeerd en word je 'de klager'. Daar ergens tussenin maak je je nuttig."

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie