Kritiek op ULB-eredoctoraat Ken Loach

© Georges Biard
| Ken Loach in Cannes in 2006
Updated: 23-04-2018 - 14:03

Een prominente ULB-professor op rust noemt het ongepast dat de Britse filmmaker Ken Loach een eredoctoraat krijgt van zijn universiteit. Hij vindt dat Loach naar antisemitisme neigt. De rector vraagt nu dat de cineast zijn mening verduidelijkt.

Ken Loach is een monument van de Britse film. De regisseur staat bekend voor zijn geëngageerde films, waarin de meest kwetsbaren in de Britse maatschappij de hoofdrol spelen. Van zijn hand zijn onder meer Kes, Raining Stones, Riff-Raff, The Wind that shakes the Barley en I, Daniel Blake.

Loach schuwt ook het publieke debat niet en neemt daarin vaak scherpe standpunten in over Israël. Hij steunt onder meer de Palestijnse Campagne voor een Academische en Culturele Bocycot van Israël. Loach trok al films terug uit festivals die door Israël werden gesponsord en overtuigde andere festivals om dat sponsorgeld terug te storten. Sommigen beschuldigen hem ook van posities die naar antisemitisme neigen.

Jacques Brotchi
© Christian Lambiotte
| Jacques Brotchi

Professor emeritus Jacques Brotchi, die de holocaust zelf overleefde, vindt het dan ook onaanvaardbaar dat Loach deze donderdag geëerd wordt aan zijn universiteit. Dat schrijft Le Soir. Ook vijf joodse organisaties zitten op dezelfde lijn.

Brotchi is neurochirurg en was ook een tijdje senator en Brussels parlementslid voor MR. De professor vindt dat Loach walgelijke uitspraken doet over de jodenvervolging.

Volgens Brotchi ontkent Loach ten stelligste dat er antisemitisme bestaat in de Labourpartij, terwijl dat fenomeen volgens hem bekend is. Hij heeft het ook erg moeilijk me de stelling van Loach dat joodse leiders samenwerkten met de nazi’s om joden uit Hongarije te deporteren.

ULB-rector Yvan Englert vraagt nu aan Loach om zijn houding over de Israëlische kwestie en de holocaust te verduidelijken. “Ik weet dat ik hem daarmee misschien voor het hoofd stoot, maar dat risico moest ik nemen om de zaken te kalmeren”, zegt Englert in Le Soir.

Een groep van 26 academici vraagt ondertussen aan de ULB om voet bij stuk te houden en Loach zijn eredoctoraat te geven. Ook de Unie van Progressieve joden in België steunt de keuze van de ULB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?