Kunstenaars hekelen aanstelling Vlaams Belanger in raad van bestuur KVS

AD
© BRUZZ
26/06/2023
Updated: 27/06/2023 06.18u

Voor het eerst in de geschiedenis wordt deze week een lid van Vlaams Belang bestuurslid van KVS. En dat baart het Brusselse theaterhuis zorgen. "Voor het gedachtegoed van extreemrechts is geen plaats in KVS. Gisteren niet, vandaag niet. Nooit", klinkt het maandag in een persbericht.

Morgen, dinsdag, staat een nieuwe vergadering van de raad van bestuur van KVS op de agenda. Daar zal ook Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) aanwezig zijn, die Bert Anciaux (Vooruit) vervangt als lid van de raad.

Open brief

In een open brief laten een aantal kunstenaars – waaronder Jaouad Alloul en Dominique Willaert – weten dat ze niet te spreken zijn over die beslissing. Volgens hen zijn de standpunten van Brusselmans niet te rijmen met de waarden van de KVS.

“Samenwerking over taal- en cultuurgrenzen heen, en vermenging van experiment en traditie, zijn onmisbare ingrediënten voor een Vlaams cultuurhuis dat zijn emancipatorische rol wil spelen in een grootstedelijke context. Filip Brusselmans neemt publiek allerlei standpunten in die daar lijnrecht tegen ingaan.”

In een persbericht reageren ook de artiesten van KVS: “Voor het gedachtegoed van extreemrechts is geen plaats in KVS. Gisteren niet, vandaag niet. Nooit.”

'Partijpolitiek'

In een reactie zegt Vlaams Belang dat het "allesbehalve opgezet is met de brief", die "een regelrechte aanval op de pluraliteit van de politieke vertegenwoordiging in de raad van bestuur van KVS" is. "Het is erg gevaarlijk wanneer politieke tegenstanders de democratische benoeming van een lid van een raad van bestuur aanvechten omwille van partijpolitieke redenen", aldus Brusselmans.

Het is niet de eerste keer dat de aanwezigheid van Brusselmans voor problemen zorgt. In 2021 en 2022 weigerde de vzw Flagey om zowel hem als zijn partijgenoot Bob De Brabandere te aanvaarden als lid van de raad van bestuur en de algemene vergadering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni