Kunstgalerie Zavel verdacht van internationale kunstzwendel

EDB
© BRUZZ
28/06/2019

Twee broers van een kunstgalerie op de Zavel worden volgens De Standaard verdacht van handel in illegaal opgegraven archeologische stukken, onder meer in Syrië. Eerder werd in de VS onderzocht of de galerie stukken verhandelde die door terreurorganisatie IS waren geroofd.

Phoenix Ancient Art is een nieuwkomer in de Brusselse Zavelbuurt, maar op de internationale kunstmarkt is de naam een gevestigde waarde. Twee broers baten de kunstgalerie uit sinds ze het bedrijf in de jaren negentig van hun vader overnamen. De galerie biedt onder meer archeologische stukken aan uit Mesopotamië, het Midden-Oosten en Egypte.

Maar de voorbije jaren stapelde de galerie de juridische geschillen op. Zo werd in de VS onderzocht of de galerie stukken verhandelde die door terreurorganisatie IS waren geroofd. Dit voorjaar nam de Antiquities Trafficking Unit in New York nog zes objecten in beslag omdat die mogelijk in verband werden gebracht met gestolen goederen.

De galerie heeft zich steeds verzet tegen de aantijgingen, maar moest toch al een aantal keer inbinden. In 2016 nam de Belgische douane twee stukken in beslag die de galerie zou aanbieden op kunstbeurs Brafa. Maar die waren volgens Interpol mogelijk afkomstig van illegale opgravingen op archeologische sites.

Na de inbeslagname ging de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), gespecialiseerd in onderzoek naar witwaspraktijken en terrorismefinanciering, na of er verdachte geldstromen via Brussel passeerden. Op 17 juni liet de federale politie beslag leggen op de volledige kunstvoorraad in de Zavel.

Het federaal parket bevestigt vandaag aan onze redactie dat vier mensen in verdenking zijn gesteld voor witwassen van gelden, criminele organisatie en vervalsingen. Twee van die inverdenkingsgestelden zijn de broers. Het onderzoek loopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Phoenix Ancient Art , Zavel , BRAFA , IS , terrorisme , kunstzwendel , federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni