| Oud-leerling Mattias Vandersteen dankt het publiek op de herfsthappening van de Kunsthumaniora van Laken. Het ingezamelde geld draagt bij om een racerolstoel te kopen waarmee hij aan de Paralymische Spelen in Parijs in 2024 wil deelnemen

Kunsthumaniora Laken zamelt geld in voor racerolstoel oud-leerling voor Paralympics

SDS
© BRUZZ
19/11/2022

De kunsthumaniora van Laken heeft donderdagavond een herfsthappening georganiseerd. Daar overhandigde directeur Serge Algoet de 2.000 euro die met een benefietconcert werd ingezameld aan oud-leerling Mattias Vandersteen (26), die na een onfortuinlijke val in 2019 zijn nek brak en verlamd raakte. Het geld helpt Vandersteen om de speciale racerolstoel te kopen die hij nodig heeft om deel te nemen aan de snelle atletieknummers op de Paralymics in Parijs.

Vandersteen, die in Herent woont, studeerde op het moment van zijn ongeluk elektromechanica aan de hogeschool. Daarvoor had hij in het middelbaar trompet gestudeerd. Doordat hij zwaar verlamd raakte, moest hij al die dromen opbergen. Hij moest erg veel operaties, revalidatiesessies en kinesitherapie ondergaan.

Maar met hulp van de medewerkers van het revalidatiecentrum vond hij een ander levensdoel: Vandersteen wil in 2024 deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs, maar heeft daarvoor een speciale racerolstoel nodig. En die kost 15.000 euro. "Die rolstoel is speciaal aangepast om te sporten op de atletiekpiste", legt hij uit aan BRUZZ.

Atletiek in Parijs

De benefietactie van de kunsthumaniora in Laken, aan de vooravond van de Brusselse Week van de Handicap en BRUZZ-benefietactie Brussel Helpt, maakt die droom mogelijk. Samen met andere, eerdere inzamelingsacties heeft Vandersteen het bedrag voor de racerolstoel eindelijk bij elkaar gesprokkeld. Nu kan de twintiger volop gaan voor zijn nieuwe droom: deelname aan de 100, 200 en 400 meter atletiek op de Paralympische Spelen in Parijs.

"Er is nog heel veel werk aan de winkel, maar tot nu ging dat nog niet. Ik had wel een racerolstoel die ik van iemand mocht gebruiken, maar dat was niet volledig op mijn maat. Ik heb altijd graag gesport en ik wil zo ver mogelijk geraken. Ik heb een groot doorzettingsvermogen."

Eerder zamelde zijn zus via Facebook al een flinke som in via crowdfunding, en ook een festival in Erps-Kwerps en een motorclub in Tervuren droegen hun steentje bij.

BRUZZ organiseert op 26 november benefietactie Brussel Helpt, die dit jaar geld inzamelt voor de vzw Kinumai. Dat is een organisatie die Brussel toegankelijker wil maken voor rolstoelgebruikers.

Brussel Helpt: 2022

Brussel Helpt steunt dit jaar Kinumai. Deze organisatie werd opgericht eind 2020 en ijvert voor een beter toegankelijke stad voor mensen met een mobiele beperking, vaak rolstoelgebruikers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni