Kunstwerk van hakenkruis in Brusselse galerij zet kwaad bloed

© RTBF
| Het hakenkruis hangt in galerij Bog-Art, tussen de Beurs en Lemonnier.

Een kunstwerk in de vitrine van galerij Bog-Art in het stadscentrum zet kwaad bloed. Het opvallende schilderij van Fatmir Limani, nota bene schepen van Cultuur in Koekelberg, toont een hakenkruis op een rood-witte achtergrond.

“Et Dieu créa A. Hitler”, luidt het opschrift boven het werk van PS’er Limani, die gekend is voor zijn provocatieve kunst. Het schilderij trekt meteen de aandacht wanneer je langs de vitrine in de Bogaardenstraat wandelt. Vooral de Joodse gemeenschap neemt aanstoot aan het tableau.

“Een dergelijk symbool in de straten van Brussel zien, dat choqueert. Zeker nu antisemitisme in België in opmars is. Dit geeft een slecht imago van ons land”, reageert Yohan Benziri van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) bij RTBF. “De keuze voor het hakenkruis getuigt vooral van heel slechte smaak. En ik zie de toegevoegde waarde om te choqueren niet.”

Niet strafbaar

In de kunstgalerij hangen nog gelijkaardige werken, met ook portretten van gedeporteerde joden. Limani verdedigt zijn keuze. “Het thema van de expo is net om die opmars van fascisme en nazisme in de wereld aan de kaak te stellen. De bedoeling is om te choqueren en het debat open te breken”, legt de artiest uit. Zijn vader was aan Albanese vluchteling die zelf ook in concentratiekampen gezeten heeft.

Volgens Unia is er niets verboden aan een beeltenis van het nazisymbool. “Dit is kunst. En dan geldt de vrijheid van meningsuiting. Dus hier is niets onwettigs aan. Enkel wanneer we in een context van ontkenning of negationisme komen, zou dit strafbaar kunnen zijn. Maar dat is hier niet geval. De artiest wil vooral choqueren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?