© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | Dinsdagochtend verschenen hakenkruizen op een appartementsgebouw in Elsene.

Antisemitische graffiti duikt opnieuw op in Brussel

KVDP
© BRUZZ
09/05/2023

Onbekenden hebben dinsdagochtend de muren van een appartementsgebouw in Elsene, op de grens met Ukkel, beklad met hakenkruizen. Het is niet de eerste keer dat antisemitische boodschappen opduiken in Brusselse gemeenten.

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België deelde dinsdagmiddag een foto van een gevel in de Elsense Joseph Stallaertstraat. Daarop zijn vijf rode hakenkruizen te zien. "Woede, droefheid en shock. Brussel 2023," zo luidt het bijschrift bij de foto.

Op de gevel van het appartementsgebouw op de hoek van de Stallaertstraat en de Molièrelaan zijn in totaal zeven hakenkruizen aangebracht. Dinsdagmiddag was de verf nog niet droog, kon BRUZZ vaststellen. "Het moet ergens tussen 6 en 8 uur deze ochtend gebeurd zijn," zegt een bewoner van het gebouw. "Waarom iemand dit zou doen, weet ik niet. Maar onze concièrge doet het nodige."

Intussen is de graffiti verwijderd door de gemeente, bevestigt schepen van Openbare Werken Romain De Reusme (PS). "Wij strijden actief tegen antisemitisme, racisme en xenofobie," aldus de schepen.

Geschiedenis van antisemitische graffiti

In februari dit jaar doken er in Elsene verschillende hakenkruizen en andere referenties naar het nazisme op. De antisemitische symbolen verschenen op onder meer een huis en een verkeersbord. In januari dit jaar maakte de ambassadeur van Israël melding van swastika's in het Ter Kamerenbos.

Ook buurgemeente Ukkel - het bekladde gebouw in de Stallaertstraet bevindt zich op de gemeentegrens - kent een (recente) geschiedenis van antisemitische graffiti. In De Moscickilaan heeft burgemeester Boris Dilliès afgelopen zomer zelf graffiti verwijderd. Enkele maanden daarvoor verscheen er antisemitische graffiti in de Olmpjeslaan. Daarvoor waren er in de Kasteel de Walzinlaan ook al anti-Joodse boodschappen verschenen. "Dit is een aanslag op het leven van Joden in België, in ons gewest," zei Brussels parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) daarover.

Eerder dit jaar waarschuwde Barbara Cuglietta, directrice van het Joods Museum, voor een opstoot van antisemitisme. “Ik vrees dat het aantal hakenkruizen in het openbaar enkel maar zal toenemen," zei ook Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut enkele maanden geleden nog aan BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie