| Brussels parlementslid Viviane Teitelbaum (MR)

Teitelbaum: 'Strijd tegen antisemitisme moet prioriteit worden’

KVDP
© BRUZZ
03/05/2022

Nadat in Ukkel opnieuw antisemitische graffiti is opgedoken, roept Viviane Teitelbaum de Brusselse regering op om van de strijd tegen antisemitisme een prioriteit te maken. “Het aantal antisemitische feiten stijgt in ons gewest. De Brusselse regering moet iets doen.”

Afgelopen zaterdag merkten bewoners in de Olmpjeslaan in Ukkel dat een muurtje voor een woning beklad was met graffiti. 'Juif' (Jood) stond er te lezen, enkele dagen na Jom Hasjoa, de herdenkingsdag van de Holocaust, in het Hebreeuws ook Sjoa genoemd. Waarom het gebouw – het gaat om een tandartspraktijk en enkele appartementen – geviseerd werd, is onduidelijk. Ook de namen van de bewoners werden beklad.

“Ik was in shock. Het is altijd een schok als zoiets gebeurt. Zoiets word je nooit gewoon,” reageert Brussels parlementslid uit Elsene Viviane Teitelbaum (MR). “Dit is een aanslag op het leven van Joden in België, in ons gewest.” Het is de tweede keer op enkele maanden tijd dat antisemitische graffiti opduikt in de Churchillwijk. Eind vorig jaar had iemand de woorden 'Juif=nazi' aangebracht op onder meer de Kasteel de Walzinlaan.

Voor de antisemitische graffiti van afgelopen weekend voert de politie nog een onderzoek om de dader op te sporen. De locatie is op enkele honderden meters van de plaatsen waar vorig jaar antisemitische graffiti gezien werd. Bovendien lijken de letters van de tag van afgelopen weekend erg op die van vorig jaar. De politie vermoedt daarom dat het om dezelfde dader gaat en dat die misschien in de buurt woont.

“De gemeente Ukkel reageert altijd door de graffiti snel te verwijderen,” gaat Teitelbaum, zelf een Joodse, verder. “Na de vorige graffiti had ik daarover een vraag gesteld aan de Brusselse regering. Het aantal antisemitische feiten stijgt in ons gewest. De Brusselse regering moet iets doen. Voor de Brusselse regering moet de strijd tegen antisemitisme een prioriteit worden, maar dat is niet het geval.”

screenshot_2022-05-03_at_18.49.40.png

De tag werd snel verwijderd door de gemeente Ukkel

“De Brusselse regering moet met een plan komen tegen racisme én tegen antisemitisme. Er is een onderscheid tussen die twee zaken. Het gaat telkens om een vorm van uitsluiting, maar er zit een andere logica achter. Door het onderscheid te maken kan je die zaken beter begrijpen en bestrijden, maar dat doet de Brusselse regering niet. In de beleidsverklaring komt het woord antisemitisme niet eens voor.” (Antisemitisme kwam als thema wel aan bod op de rondetafelconferentie 'assisen tegen racisme', red.)

‘Angst om als Jood geïdentificeerd te worden’

Nochtans is antisemitisme een probleem waar Joden in Brussel steeds vaker mee te maken krijgen. “We hebben een probleem,” tweette het CCOJB, de vereniging van Joodse organisaties in België, maandag met een foto van de graffiti in de Olmpjeslaan. Dat zegt ook Teitelbaum. “In België hebben we een stijging van het aantal antisemitische feiten gezien van 36 procent in 2020, in vergelijking met het jaar daarvoor, over de laatste vijf jaar gaat het om een stijging van 56 procent,” verwijst het parlementslid naar een studie van het Europees Bureau voor de grondrechten. “Wat me verontrust is dat dit soort feiten nu niet eens gelinkt is aan gebeurtenissen in het Midden-Oosten.”

Tijdens de coronacrisis zag Teitelbaum een opflakkering van antisemitisme tijdens de betogingen tegen het coronabeleid. Antivaxers droegen toen Jodensterren, mensen als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werden afgebeeld als Hitler. Teitelbaum: “Het vaccinatiebeleid werd gezien als een manier om de bevolking uit te roeien en er circuleerden allerlei complottheorieën. Dat zagen we niet alleen op betogingen, maar ook op sociale media.”

“Zoiets weegt steeds meer op Joden, die niet meer durven te tonen dat ze Joods zijn"

Brussels parlementslid Viviane Teitelbaum (MR)

“Los van de coronacrisis zien we meer antisemitisme. Er is ook een probleem op de schoolbanken in het secundair onderwijs in Brussel, waar we veel antisemitisme zien bij moslimstudenten. We vinden het terug in alle lagen van de bevolking.”

Volgens Teitelbaum leiden feiten als de antisemitische graffiti in Ukkel tot gedragsveranderingen bij Belgische en Brusselse joden. “Zoiets weegt steeds meer op Joden, die niet meer durven te tonen dat ze Joods zijn. We stellen vast dat veel Joden nu weigeren om deel te nemen aan Joodse evenementen of geen keppel meer durven te dragen. Ik ken bijvoorbeeld veel Joden die geen mezoeza (tekstkokertje, red.), een Joodse traditie, meer aan de deur durven hangen. Uit angst willen ze niet geïdentificeerd worden als Jood. Het is een groot probleem.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni