KVS moet tickets duurder maken: 'Tegen onze goesting'

© Toon Grobet

Bij de KVS wordt stilaan duidelijk wat de impact van de cultuurbesparingen zal zijn. Vanaf september zullen tickets zo'n tien procent duurder worden en er wordt geschrapt in het aanbod. "Dit zijn geen keuzes, maar logische gevolgen van de besparingen."

Minder voorstellingen en duurdere tickets. Dat zijn de eerste gevolgen van de besparingen van de Vlaamse regering die de cultuurhuizen zullen voelen, blijkt uit een rondvraag van De Standaard. Ook het Brusselse stadstheater KVS deelt in de klappen.

Vanaf september volgend jaar worden de tickets er tien procent duurder. Aan de sociale tarieven raakt de KVS niet. "Dit is dik tegen onze goesting. Dit zijn geen keuzes, maar logische gevolgen", zegt zakelijk leider Merlijn Erbuer aan BRUZZ.

'Exclusiever'

Door de besparingen ziet de KVS jaarlijks ongeveer 150.000 euro uit haar budget verdwijnen. "Dat heeft dus structurele gevolgen. Door de prijsstijging worden onze voorstellingen exclusiever en minder bereikbaar, wat helemaal ingaat tegen onze visie", gaat Erbuer verder.

De prijsstijging volgend jaar komt er bovendien nadat de ticketprijzen dit jaar al zijn gestegen. "We zien dat de zalen daardoor niet altijd gevuld zijn. We zitten al aan de bovengrens. Als de prijzen opnieuw stijgen, zullen misschien nog meer mensen afhaken", aldus de zakelijk leider.

'Minder op de scène'

Bij de KVS is de ticketverkoop goed voor iets minder dan tien procent van de inkomsten. Met alleen hogere ticketprijzen zal het stadstheater de besparingen niet kunnen compenseren. De KVS zal minder toeren met eigen voorstellingen en ook in het aantal buitenlandse voorstellingen wordt er geknipt.

"Daarin gaan we kritischer selecteren", zegt Elbuer. Zeker één buitenlandse voorstelling werd al geschrapt. "Hoe hard we ook proberen, we kunnen niet anders dan minder op de scène staan."

Toch vallen de Vlaamse besparingen nog mee voor de KVS in vergelijking met andere Vlaamse cultuurhuizen. Erbuer: "De KVS is geen honderd procent Vlaamse instelling, maar een Brussels stadstheater. We krijgen ook Brussels geld, en daar wordt niet op bespaard. Anders waren deze besparingen zoveel harder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?