Kwart Belgische chauffeurs reed afgelopen maand met glas te veel op

© PhotoNews

Een op de vier Belgische bestuurders heeft de afgelopen maand gereden nadat hij of zij mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zat. Dat blijkt uit de resultaten van de wereldwijde ESRA-enquête die dinsdag op een congres in Brussel voorgesteld worden. De studie legt volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias "ontzettend veel pijnpunten bloot in onze verkeersveiligheidsmentaliteit".

De ESRA-studie is een wereldwijde enquête in 32 landen over verkeersveiligheid onder leiding van Vias Institute. In België werd een representatief staal van 2.000 weggebruikers bevraagd.

Uit de enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders (24%) aangeeft de laatste maand gereden te hebben nadat hij of zij mogelijk boven de wettelijke limiet zat. Daarmee scoren we niet alleen veel slechter dan het Europese gemiddelde (13%), maar doen we het vooral het allerslechtste van de 32 bevraagde landen.

Het verschil met de beste leerlingen van de klas Hongarije (4%), Finland (4%) en Polen (6%) is erg groot. Maar ook ten opzichte van buurlanden zoals Nederland (9%) en Duitsland (9%) blijkt duidelijk dat onze mentaliteit ten opzichte van alcohol achter het stuur nog veel te laks is, zegt Vias.

Niet alleen automobilisten rijden rond onder invloed van alcohol. Ook kwetsbare weggebruikers doen dat. Vooral bij fietsers is het probleem groter in ons land dan elders in Europa. 28% zegt in de afgelopen maand met een glaasje te veel op met de fiets gereden te hebben. Het Europees gemiddelde bedraagt 17%.

Een op de vier Belgische bestuurders (24%) is overigens de afgelopen twaalf maanden door de politie gecontroleerd op alcohol achter het stuur. In Europa ligt dat gemiddelde op 18%.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?