Kwart Brusselaars woont hier nog geen vijf jaar

© Heleen Rodiers

Een kwart van de Brusselaars die in het Brussels gewest wonen, zijn nieuwe Brusselaars. Uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) blijkt dat deze inwoners nog geen vijf jaar op Brussels grondgebied wonen.

De conclusies van het BISA zijn gebaseerd op cijfers die de domicilie van de Brusselse inwoners in 2016 vergelijken met die in 2011. Van de 1,2 miljoen Brusselaars zijn 27 procent nieuwe Brusselaars die in 2011 nog niet op het Brusselse grondgebied aanwezig waren.

Nog eens 20 procent woonde in 2011 wel al in Brussel, maar in een andere wijk. Daardoor woont bijna de helft van de Brusselse inwoners nog geen vijf jaar in zijn of haar wijk.

Vooral jonge nieuwkomers

Als er gekeken wordt naar de leeftijd, zijn de nieuwe Brusselaars vaak jonge mensen van eind 20, begin 30 jaar oud. Bovendien zijn kinderen van 0 tot en met 4 jaar per definitie ook nieuwe Brusselaars. Vanaf de leeftijd van 40 jaar daalt het aantal nieuwe Brusselaars snel en onder de personen van 70 jaar en ouder zijn er amper nieuwe Brusselaars.

Nieuwe Brusselaars, vestigen zich voornamelijk in de centrale wijken binnen de vijfhoek en ook rond de Europese instellingen en aan de campussen van de Vrije Universiteit Brussel en de ULB (Université Libre de Bruxelles). In de Europawijk is bijna 70 procent van de inwoners nieuw in hun wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?