Kwart kinderen uit Vlaamse Rand volgt Franstalig onderwijs

© Ivan Put
| Er zijn steeds meer 'leerpendelaars', zo blijkt uit recente cijfers (archiefbeeld)
Updated: 30-07-2018 - 08:49

Exact 27 procent van de kinderen uit de Rand rond Brussel gaat naar een Franstalige school in Brussel of Wallonië. In sommige gemeentes is dat een toename van 10 procentpunten op drie jaar tijd. Vooral in faciliteitengemeenten is het een wijdverspreid fenomeen.

Uit leerplichtcijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) blijkt dat in het schooljaar 2016-2017 17.368 van de 64.292 leerlingen tussen de 6 en 18 jaar in de Rand rond Brussel naar een Franstalige school ging. Dat is 27 procent, zo schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Uitschieters, die het gemiddelde optrekken, zijn faciliteitengemeenten Drogenbos (60 procent), Linkebeek (59 procent) en Sint-Genesius-Rode (46 procent). In verscheidene gemeenten zou het aantal van deze "leerpendelaars" in drie jaar tijd met 10 procentpunten gestegen zijn.

"Onderwijs is de grootste hefboom die we als Vlaamse Gemeenschap hebben om mensen te integreren en om de gemeenten rond Brussel Vlaams te houden", reageerde Willy Segers (N-VA), Vlaams Parlementslid en burgemeester van Dilbeek. Hij vraagt extra middelen, onder meer om scholen bij te bouwen in de Rand.

De voorbije jaren wijken steeds meer Brusselaars uit naar de Rand rond Brussel. Vooral Machelen, Zaventem en Vilvoorde zijn erg in trek. Meer dan de helft van de mensen die meedoen aan de verplichte inburgeringstest in de Vlaamse Rand komt uit Brussel of Wallonië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?