Kwart patiënten op intensieve haalde het niet

© PhotoNews
| 20 maart 2020: Brusselse ziekenhuizen bereiden zich voor op het piekmoment van patiënten, geïnfecteerd met het coronavirus. Op deze foto het UZ Brussel in Jette.

Een kwart van de coronapatiënten die op de dienst intensieve zorgen terechtkwamen, overleed. Onze Vlaamse ziekenhuizen gaven ook aan dat ze tijdens de piek niet overrompeld werden.

Dat blijkt uit een rondvraag die de krant De Standaard deed bij negen grote Vlaamse ziekenhuizen, waaronder UZ Brussel.

Cijfers aan het begin van de epidemie in Europa waren onheilspellend, maar in België werd het niet dramatisch. Uit de bevraging van de krant blijkt dat bijna een kwart (23 procent) van de covid-19-patiënten op intensieve zorg het niet haalde. Elf procent vocht nog voor zijn leven.

Geen overrompeling

De cijfers in de Vlaamse ­ziekenhuizen zijn erg vergelijkbaar met de Nederlandse. Daar sterft 26 procent van de patiënten op intensieve zorg. 11 procent vecht voor zijn leven. Vlaanderen en Nederland doen het een pak beter dan andere landen, waar de ziekenhuizen overrompeld werden.

Van alle overlijdens in het ­ziekenhuis lag wel maar één op de drie op intensieve zorg. Wie er het ergst aan toe is, gaat niet automatisch naar de dienst intensieve zorg. Als de overlevingskansen klein zijn, wordt vaak geen intensieve behandeling opgestart.

Harde keuzes

In het ­begin van de epidemie zat de schrik er goed in dat patiënten met een kleine overlevingskans bedden zouden bezetten, die later nodig zouden zijn voor patiënten die meer kans maakten. Die keuzes waren soms hard, geven verschillende artsen toe.

"Het is veel moeilijker om een ­intensieve therapie te stoppen dan om die therapie niet op te starten", zegt Manu Malbrain, diensthoofd intensieve geneeskunde in het UZ Brussel. "Dergelijke ethische beslissingen wegen zwaar op het moreel van het zorgpersoneel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?